Дикий розповів про роль БПЛА на фронті / фото скріншот з відео

На фронті FPV-дрони зайняли серйозну нішу між стрілецькою зброєю та легкою артилерією.

Як пояснив "Фокусу" ветеран АТО й ветеран російсько-української війни Євген Дикий, це виходить з середніх характеристик БПЛА. Вони мають дальність 5-7 км та здатні нести заряд потужністю ручної гранати.

На його думку, FPV-дрони непогано заміняють станкові гранатомети, танкові гранатомети та ПТУР. Однак невеличкі БПЛА вже не здатні замінити важкі міномети.

Відео дня

"В умовах страшного снарядного голоду, який створив Дональд Трамп, в Україні є дефіцит всіх трьох основних калібрів: 155 мм від НАТО, 152 мм радянського зразка та навіть 120 мм міни. Таким чином FPV-дронам довелось стати у першу лінію захисту, а не у другу, як це було раніше", - розповів Дикий.

За його словами, українським військовим все частіше доводиться підпускати ворога на дальність польоту дронів. В такій ситуації вкрай важлива стійкість безпілотників до протидії РЕБ.

"Росіяни дуже пишаються своїми системами РЕБ і це пов'язано з історичними причинами. Ще в радянські часи стало зрозуміло, що СРСР безнадійно відстає в ракетній програмі, тому акцент робився саме на РЕБ, щоб знизити точність можливих ударів американців", - пояснив експерт.

Донедавна ворожі системи РЕБ значно випереджували українські, але зараз інженерам ЗСУ вдалось майже досягти паритету в цій галузі. Ба більше, останнім часом просунулись і українські системи зв'язку оператора з дроном. Завдяки цьому їм вдається обходити значну кількість "глушилок" окупантів.

"Дійшло до того, що українці навчили дрони перекочувати з однієї частоти на іншу, якщо БПЛА "відчуває", що його глушить російська система РЕБ. І чим далі, тим більше навіть дешевих FPV-дронів оснащуються подібними системами", - підсумував він.

Українські дрони на фронті

Нещодавно УНІАН повідомляв, що росіяни шоковані якістю нових нібито українських реактивних баражуючих боєприпасів нового типу. 

Командир батальйону безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес", що воює в складі 92-ої окремої штурмової бригади ім. кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко заявив, росіяни відстають від ЗСУ у технологіях військових дронів приблизно на чотири місяці. Цей час потрібно використовувати на підготовку засобів протидії тим БПЛА, які будуть з'являтися у ворога.

Група країн-членів НАТО планує реалізувати мету з постачання Україні мільйона дронів.

Водночас Зеленський наказав забезпечити ЗСУ зброєю проти ворожих дронів.

Вас також можуть зацікавити новини: