Експерти порахували, скільки Україні потрібно танків для контрнаступу / фото wikipedia.org

Експерти Міжнародного інституту стратегічних досліджень дійшли висновку, що кількісті танків, які Україні пообіцяли союзники, недостатньо для прориву. Києву доведеться домагатися збільшення поставок.

За даними видання The Guardian, Лондон пообіцяв передати Києву 14 танків Challanger 2, а Польща - 14 танків Leopard. Цієї техніки занадто мало для результативного наступу української армії.

Експерти вважають, що для одного наступу ЗСУ потрібно близько 100 танків, але багато що залежить й від підготовки, постачання запчастинами та планів України на прийдешню весну. При цьому зазначено, що саме Leopard можуть зіграти вирішальну роль у наступі.

Відео дня

Повідомляється, що у країн НАТО всього близько 2300 танків Leopard 2, а ще 300 - на складах. Для передачі техніки Україні необхідно, щоб канцлер ФРН Олаф Шольц дозволив експорт. Бійцям ЗСУ може знадобитися від трьох до шести тижнів для освоєння Leopard 2.

"Проте, справжнім випробуванням стане те, чи розробить Київ план ефективного використання танків у поєднанні з артилерією, щоб розчистити шлях, і піхотою, щоб захистити броньовану техніку і розчистити укріплені позиції", - йдеться в повідомленні.

Танки для України - що відомо

Україна вже давно очікує, що Німеччина схвалить поставки танків Leopard. Нещодавно канцлер Олаф Шольц заявив, що Берлін "не піде на це один".

У свою чергу Варшава схвалила поставки Leopard 2. Зазначається, що Польща передасть ЗСУ роту бойової техніки.

Крім того, Фінляндія також готова передати танки Україні, але в складі спільної європейської коаліції і в разі схвалення Німеччини.

Вас також можуть зацікавити новини: