Війна в Україні виснажує запаси боєприпасів у країнах НАТО / фото REUTERS

Війна в Україні виснажує запаси боєприпасів країн-союзників - темпи витрат перевищують темпи виробництва.

"Поточні темпи витрачання боєприпасів в Україні у багато разів перевищують наші нинішні темпи виробництва. Наприклад, час очікування великокаліберних боєприпасів збільшився з 12 до 28 місяців. Замовлення, розміщені сьогодні, будуть доставлені лише через два з половиною роки. ... Нам необхідно нарощувати виробництво і виробничі потужності", – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу в Брюсселі.

Водночас висловлена стурбованість не скасовує зобов'язання НАТО щодо підтримки України. Столтенберг вкотре наголосив, що "НАТО буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно". 

Відео дня

"Майже через рік після вторгнення президент Путін не готується до миру. Він починає нові наступи. Ми повинні продовжувати забезпечувати Україну тим, що їй потрібно для перемоги і досягнення справедливого і міцного миру", – додав він.

Дефіцит боєприпасів через війну в Україні 

Напередодні стало відомо, що під час боїв проти російських окупантів ЗСУ щодня виробляють понад 5 тисяч артвистрілів. Це приблизно дорівнює річному замовленню невеликої європейської країни в мирний час. В таких умовах партнерам України, що постачають до нашої країни зброю і боєприпаси, дедалі складніше заповнювати свої запаси.

Про проблему з нестачею снарядів у зв'язку з війною в Україні заговорили давно. Торік видання Bloomberg повідомляло, що країни НАТО закликають оборонні компанії збільшити виробництво зброї і боєприпасів, щоб допомогти їм відновити запаси. Зазначалося, що оборонні компанії в США і Європі спостерігають зростання попиту на протиповітряну оборону і протитанкову зброю, але не просто збільшити виробництво після десятиліть обмежених замовлень. Водночас США вирішили вкладати кошти у виробництво боєприпасів. 

У жовтні після завершення дводенного засідання міністрів оборони країн-членів Альянсу Столтенберг заявляв, що в НАТО вирішили збільшити запаси боєприпасів і техніки.

Вас також можуть зацікавити новини: