Експерт зазначив, що точно сказати, скільки і яких літаків у Росії, не можна / фото Getty Images

Україна знищує російські літаки з такою швидкістю, що менш ніж за півроку українська армія дійде до знищення цілих сегментів ворожої тактичної авіації. Це стало можливим завдяки системам ППО, "які збивають усе".

Експерт з озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков у коментарі "Телеграфу" нагадав, що наприкінці 2023 року Україна отримала ЗРК Patriot від Німеччини, а на початку 2024 року президент Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ отримали дві системи ППО, "які збивають усе".

"Президент не конкретизував, хто саме надав нам цю допомогу і про яке озброєння йдеться, але тут є тільки два варіанти: це або Patriot, або SAMP/T. У будь-якому разі, можливості стали очевидно ширшими. Установок побільшало, а отже, їх тепер можна підтягувати до переднього краю лінії фронту. Звичайно, це дуже ризиковані операції, але вони дозволяють збивати ворожі літаки. Якщо ми продовжимо знищувати російські "пташки" такими темпами, менш ніж за півроку може дійти до знищення цілих сегментів ворожої тактичної авіації", - зазначив експерт.

Відео дня

При цьому він зазначив, що точно сказати, скільки і яких літаків у Росії, не можна, тому що цю інформацію росіяни тримають у таємниці

"Якщо з втратами нам більш-менш усе зрозуміло, то обсяги виробництва нових літаків достеменно невідомі. У цьому питанні можна спиратися тільки на дані нашої розвідки або на офіційні заяви Міноборони РФ, яке за час повномасштабної війни повідомляло про передачу партії нових літаків на озброєння. Скільки їх було в цій партії - точно нам невідомо", - заявив Катков.

Водночас він підкреслив, що отримати або ж придбати авіацію у своїх партнерів Росія не може.

"КНДР не виробляє літаки в принципі, а Китай, хоча і випускає копії Су-27, передавати їх РФ навряд чи буде", - підсумував експерт.

Україна знищує літаки РФ - головні новини

З початку лютого армія РФ втратила 15 військових літаків. Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що окупанти для досягнення тактичних переваг на Авдіївському напрямку готові ризикувати своїми літаками.

Начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк заявила, що через масове знищення літаків РФ почала більш обережно застосовувати авіацію.

При цьому речник Повітряних сил Юрій Ігнат зазначив, що в української армії з'являється дедалі більше засобів, які дають змогу збивати літаки окупантів.

Вас також можуть зацікавити новини: