Ескперт оцінив загрозу застосування ядерної зброї Олександром Лукшашенком / скріншот

Білорусь вже отримала частину російської ядерної зброї. Однак самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко все одно не є її розпорядником чи власником.

Як зазначив в ефірі FREEДОМ незалежний білоруський військовий аналітик Олександр Алесін, ядерна зброя – це ідея фікс Лукашенка. 

"Коли він став президентом, він дуже засмутився виведенню ядерних сил із території Білорусії, що навіть вступив у конфлікт із Єльциним. І тільки узгоджена позиція американців і росіян змусила його віддати ядерну зброю. І весь період свого правління Лукашенко постійно говорив, що якби в нього була ядерна зброя, то ніхто б із ним так погано не поводився, не вводив санкції тощо", – додав він.

Відео дня

За словами експерта, Лукашенко не буде розпорядником цієї зброї. Він сам визнав, що в Білорусі немає фахівців, що можуть проводити техобслуговування та оцінювати стан ядерної зброї, тож цим теж займатимуться російські фахівці. Крім того, Лукашенко не зможе її застосувати, оскільк коди від електронних замків на детонатор також перебувають у РФ. 

"З іншого боку, і Російська Федерація не може сама здійснити пуск із території Білорусі, тому що на зовнішньому периметрі ці сховища охоронятимуть білоруські спецпризначенці. І в разі якогось конфлікту з Росією у Лукашенка є можливість фізично захопити цю зброю. Але використати він її не зможе. Тому пуск може відбутися, коли обидва президенти погодилися, що це повинно бути", – наголосив Алесін.

Ядерна зброя РФ в Білорусі

25 березня 2023 року російський президент Володимир Путін офіційно підтвердив передачу самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку комплексу "Іскандер", що є потенційним носієм ядерної зброї. Крім того, він розповів про будівництво в Білорусі сховища для ядерної зброї.

Вже за місяць, 25 травня, Лукашенко заявив, що Росія почала переміщати свої ядерні боєприпаси на територію Білорусі. При цьому він так і не підтвердив, чи є на території країни російська ядерна зброя. 

Військовий аналітик Шон Белл вважає, що Путін переміщує ядерну зброю до Білорусі, аби в нього зʼявився ще один важель для впливу на країни Заходу. За його словами, диктатор може вирішити, що створює загрозу ядерного конфлікту і, таким чином, може утримати деякі західні країни від допомоги Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: