Олександр Коваленко пояснив, чим важливий А-50 / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, кадр з відео

Знищення російського літака дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) А-50 - це унікальний випадок в історії воєн і сильний репутаційний удар по армії РФ. Раніше літаки такого типу в бойових діях ніколи не знищувалися, заявив військовий експерт Олександр Коваленко в коментарі LIGA.net.

Аналітик зазначає, що А-50 є найважливішим елементом розвідувального функціоналу російської армії. Зокрема саме з його допомогою росіяни фіксують злети і переміщення української тактичної авіації, пуски ракет Storm Shadow тощо.

"Крім того, такі літаки є елементами цілевказівки для тактичної авіації РФ. Під час масштабних ракетних ударів по території України використовується саме інформація з цих літаків", – додає Коваленко.

Відео дня

З огляду на технологічну складність і дорожнечу (300-400 мільйонів доларів за одиницю) літаків А-50, цих машин у росіян в принципі було небагато – всього дев'ять.

"Один знаходиться на нескінченній модернізації, два – небоєздатні. Ще один був пошкоджений в Білорусі і вже рік на ремонті. Чи вийде він з нього - питання, тому що у росіян проблеми з ремонтом таких складних електронних систем. Тепер збили ще один – так що залишається чотири боєздатних літака цього типу", - підрахував аналітик і додав, що нові літаки цього типу в Росії не виробляють в принципі.

Знищення літака ДРЛВ А-50

Як писав УНІАН, ввечері 14 січня нардеп від "Слуги народу" Юрій Мисягін повідомив, що українська ППО "завдала вогневого ураження" двом літакам Повітряно-космічних сил РФ над Азовським морем - літаку ДРЛВ А-50 і повітряному командному пункту Іл-22.

Вдень 15 січня Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив цю інформацію, уточнивши, що обидва літаки були знищені. 

Однак слова Залужного частково були спростовані фотографіями, які з'явилися в мережі. На них зафіксована хвостова частина Іл-22, що стоїть на аеродромі, посічена вражаючими елементами ракети ППО. Тобто цей літак все ж не був знищений, а зміг приземлитися, хоча і отримав дуже серйозні пошкодження.

Нової інформації про долю А-50 поки немає, хоча в Мережі вже "гуляють" відео з нібито трупами його екіпажу, що лежать на землі десь в околицях Бердянська. 

Вас також можуть зацікавити новини: