Експерти знайшли аналог Patriot для України / MIM-104 Patriot / US Army

Україні потрібні далекобійні системи Patriot, але дістати їх буде досить складно, навіть попри оголошені наміри Німеччини знайти їх. Водночас  Україна могла б скористатися аналогами таких ЗРК, що деякою мірою може розширити перелік пошуку.

Як пишуть експерти Defence Express, одна з систем, що має схожі можливості із Patriot, вже передана до ЗСУ - це SAMP/T від Eurosam. Але цю систему  передали Україні ще на початку літа 2023 року. І з цього часу про можливість постачання додаткових систем ніхто не говорить. 

Однак, пишуть експерти, є ще один далекобійний ЗРК, який має доведену у бойових умовах ефективність та можливість збивати балістичні цілі - це "Праща Давида" від ізраїльського виробника Rafael.

Відео дня

Цей комплекс вже використовувався для реальних перехоплень балістичних ракет та довів свою високу ефективність, востаннє - у жовтні 2023 року для перехоплення "Аяш-250".

Цей ЗРК вже має популярність у Європі – зокрема, "Пращу Давида" обрала Фінляндія. При цьому за своїми задекларованими характеристиками він навіть кращий за Patriot за такими параметрами, як дальність знищення цілей, так і вартість "пострілу", вказують експерти.

"Ракета Stunner має заявлену дальність ураження аеродинамічних цілей до 300 км, а мінімальна дальність перехоплення балістичних - 40 км, через використання у ракеті двоступеневої схеми, максимальна ж - не оголошена. У Patriot дальність знищення висотних аеродинамічних цілей вказана, як 160 км, а протиракета оборона реалізується на дальностях у 60 км. При цьому навіть у Пентагоні визнали, що ціна ракети Stunner складає лише 20% від вартості ракети MSE для Patriot", - пишуть у Defence Express.

Крім того, контракт між Ізраїлем та Фінляндією на "Пращу Давида" демонструє дуже низьку вартість самого ЗРК - укладена угода має оголошену вартість у 317 млн євро з можливістю розширення на ще 216 млн євро. Попри те, що кількість систем не розголошена, навіть 317 млн євро за один ізраїльський ЗРК - це втричі дешевше за один Patriot, зазначають експерти.

"Водночас кількість "Пращ Давида" у самому Ізраїлі невідома, як і технологічні цикли його виробництва. Але сам факт того, що це ізраїльський ЗРК робить його передачу чи закупівлю ще більш складнішою справою ніж пошук додаткових Patriot. Бо наразі Ізраїль не лише не передає чи не продає Україні летальне озброєння, ще досі діє мовчазне блокування реекспорту", - підсумовують у Defence Express.

Patriot для України

Раніше стало відомо, що Німеччина ініціювала терміновий пошук систем Patriot для України. Також міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що США негайно вживають заходів на заклик України надати додаткові Patriot.

Водночас, як зазначають експерти, цих комплексів у світі не так багато.

Крім того, військовий експерт Олександр Мусієнко зазначав, що у питанні поставки цих ЗРК Україні важливим є фінансовий момент. Адже 25 систем Patriot, які могли б прикрити всю Україну - це десятки мільярдів доларів. Крім того, ракети до цих ЗРК також коштують недешево.

Вас також можуть зацікавити новини: