Німеччина шукатиме всі доступні системи Patriot для України / фото wikimedia.org

Німеччина ініціює терміновий пошук систем протиповітряної оборони для посилення українського захисту, зокрема Patriots. Про це міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба та Німеччини Аналена Бербок повідомили у відеозверненні у мережі X.

"Ми щойно завершили зустрічі Ради Україна-НАТО, на яких я наполегливо закликав союзників негайно надати Україні більше систем протиповітряної оборони, особливо Patriots, здатних перехоплювати балістичні ракети", – наголосив Кулеба.

Глава МЗС України відзначив, що цінує відповідь союзників, особливо реакцію від Німеччини. У зв'язку з цим, як зазначила Бербок, було чітко почуто слова Кулеби.

Відео дня

"Я також хочу підкреслити: ми бачимо, що відбувається в Україні з усвідомленням, що ви потребуєте цих систем протиповітряної оборони зараз, оскільки саме зараз школярі повинні перебувати у безпеці, і що в Одесі порт має бути захищеним", – наголосила Бербок.

Глава МЗС Німеччини нагадала, що її країна є співголовою Коаліцій спроможностей, створених в рамках Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").

"Тож, після сильного заклику українського міністра закордонних справ, ми знову звернемося до Європи: що усі мають перевірити, де знаходяться їхні системи ППО і що вони можуть надати України, але також взяти зобов'язання в усьому світі і організувати фінансування", – наголосила Бербок.

Вона сказала, що кожен день і місяць мають значення, і зокрема, зараз важливі не лише слова, а дії.

Важливість Patriot для України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба раніше закликв міністрів закордонних справ країн-членів Організації Північноатлантичного договору передати Україні усі наявні в світі системи протиповітряної оборони Patriot.

Кулеба заявляє, що міжнародні партнери України не надають достатньої кількості систем протиповітряної оборони для захисту від російських ракетних атак, хоча вони мають в наявності у своїх арсеналах понад 100 систем Patriot. 

Вас також можуть зацікавити новини: