Експерт пояснив, у чому складність із передачею Україні додаткових систем Patriot/ фото wikimedia.org

Керівник Центру військово-правових досліджень, військовий та політичний експерт Олександр Мусієнко назвав причини, які заважають партнерам надати Україні додаткові 25 систем протиповітряної оборони Patriot

Як сказав Мусієнко в ефірі інформаційного марафону, у світі можна знайти 25 додаткових систем "Patriot" для посилення повітряного захисту України. Він зазначив, що в США є 88 систем "Patriot", в Японії - понад 30, також вони є в Німеччині і Нідерландах.

"У Німеччині є, але канцлер німецький каже, що треба все-одно їх пошукати, наприклад у Саудівській Аравії чи в Йорданії, де вони є. Я скажу, що Німеччина могла б і надати. Тобто ці системи в світі є. Це реальна цифра. Абсолютно реальна і добре скоригована. Пам'ятаєте, дещо раніше озвучувалося 50. І я тоді казав, що так, 50 було б дуже добре, але це дещо нереалістична цифра... Можливо через років 10, треба говорити відверто. А ці 25 - це реально", - сказав Мусієнко.

Відео дня

Він уточнив, що коли йдеться про 25 систем, йдеться не про одну батарею на одиницю, бо раніше президент України Володимир Зеленський конкретизував, що треба по дві-три батареї. "А це у кожній від 6 до 8 пускових установок. Ви розумієте, що це насправді велика кількість. І вона дійсно б перекрила (небо - УНІАН)", - сказав експерт.

Також у нього запитали, чи може слугувати причиною небажання партнерів передавати додаткові системи те, що Україна часто збиває російські літаки за допомогою Patriot.

"Я думаю, що це одна з причин. Але це причина більш глобальніша. Тоді треба задавати питання: як хоче Захід нам допомогти перемогти Росію і щоб наші цілі зійшлися. Тобто, розгромом російських військ і зменшенням їхніх можливостей", - сказав Мусієнко.

Він відзначив, що на Заході дехто каже, що Росія має програти, але не дуже принижено.

При цьому, ще одним моментом він назвав наявність грошей. Мусієнко наголосив, що 25 систем Patriot - це десятки мільярдів доларів.

"Розумієте, ракета коштує 3 мільйони доларів (для Patriot - УНІАН). Це треба профінансувати. І за чий рахунок це все має бути?", - зазначив він. Особливо це питання актуальне, коли США ніяк не можуть схвалити додаткову допомогу для України. І треба брати до уваги, як поступово збирають кошти на закупівлю артилерійських снарядів за чеської ініціативою.

Patriot для України

Як повідомляв УНІАН, 6 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна посилила захист енергооб'єктів, але цього не завжди вистачає, щоб відбити всі атаки росіян. Проти деяких повітряних ворожих цілей працюють лише системи ППО Patriot, або їхній аналог. А в Україні їх недостатньо, щоб захистити всі потенційні об'єкти.

При цьому, Україні доводиться обирати - чи захистити якесь місто або певний об'єкт в той чи інший момент. 

Раніше стало відомо, що Німеччина ініціює терміновий пошук систем протиповітряної оборони для посилення українського захисту, зокрема Patriot. 

Вас також можуть зацікавити новини: