Перші три бронемашини Бушмастер вилетіли до України / фото facebook.com/AusAirForce

Перша з 20 бронемашин Bushmaster виїхала з Австралії до України через тиждень після того, як президент України Володимир Зеленський спеціально попросив ці повнопривідні автомобілі австралійського виробництва.

Транспортний літак Boeing C-17 Globemaster, який може перевозити чотири Bushmaster, у п'ятницю вилетів зі східного узбережжя міста Брісбен до Європи, пише Associated Press із посиланням на прем'єр-міністра Австралії Скотта Моррісона.

20 бронемашин Bushmaster коштують 50 мільйонів австралійських доларів, що складає 37 мільйонів доларів США.

Відео дня

Транспортні засоби є додатковою підтримкою до військової та гуманітарної допомоги на 116 мільйонів австралійських доларів (87 млн доларів США), раніше наданої Україні.

20 бронемашин пофарбовані в оливково-зелений колір / фото facebook.com/AusAirForce

Зеленський звернувся щодо надання Україні бронемашин Bushmaster під час відеозвернення до австралійського парламенту 31 березня.

"І як тільки він попросив, ми відповіли "так", - сказав Моррісон.

Як повідомляється на сайті прем'єр-міністра Австралії, 20 бронеавтомобілів пофарбовані в оливково-зелений колір, щоб відповідати умовам експлуатації. Крім того, з обох боків намальовано український прапор із написом "Єдині з Україною" англійською та українською мовами.

Зазначається, що з двадцяти бронемашин дві зроблені в компонуванні швидкої допомоги. Карети швидкої допомоги мають традиційну емблему Червоного Хреста.

З боків Bushmaster намальовано прапор і напис "Єдині з Україною" / фото facebook.com/AusAirForce

Бронемашини Bushmaster оснащені радіоприймачами, системою глобального позиціювання та додатковою бронею, що збільшує їхній захист.

Бронемашина Bushmaster

Bushmaster - броньований автомобіль з колісною формулою 4х4, який був розроблений австралійською компанією Perry Engineering у 90-х роках. Ця машина призначена виключно для перевезення особового складу, забезпечуючи його захист від легкого стрілкового озброєння та фугасів.

Тобто це один з багатьох класичних бронеавтомобілів також відомих, як MRAP. За своїми тактико-технічними характеристиками від сильно не відрізняється від аналогічних машин, включаючи бронемашини від українських виробників, які знаходяться на озброєнні Збройних Сил України. Єдине що привертає увагу - велике десантне відділення на 9 бійців.

Bushmaster-характеристики бронеавтомобіля

  • Бойова маса максимальна: до 15,4 т.
  • Потужність двигуна: 300 к. с.
  • Максимальна швидкість: 100 км / год
  • Клас бронезахисту: протикульовий до 7,62 мм і 8-кг фугасу.
  • Екіпаж і десант: 1 + 9 осіб
  • Озброєння: 12,7-мм кулемет або 40-мм автоматичний гранатомет
  • Ціна: орієнтовно $500000

Таким чином Bushmaster, навіть якщо він і буде поставлений до ЗСУ, аж ніяким чином кардинально не вплине на перевагу у зброї та техніці у війні проти армії РФ.

Водночас в Австралії є певні зразки озброєння, які вона, у теорії, може передати та зробити величезний вклад у боротьбу проти рашистської диктатури та тиранії. А головне - це не буде величезним тягарем для обороноздатності цієї країни.

Нагадаємо, раніше США схвалили передачу Україні тисяч комплексів Stinger і Javelin, сотень безпілотників-камікадзе Switchblade для захисту у війні проти РФ.

Таким чином загальна допомога США Україні склала приблизно $1,7 млрд з початку російського вторгнення. Ця сума включає і $300 млн, схвалених в рамках ініціативи сприяння безпеці України, в рамках якої нову зброю буде закуплено у оборонних підрядників для відправки в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: