Бронемашина Bushmaster / Міністерство оборони Австралії / Australian Army / Facebook

Президент України Володимир Зеленський попросив парламентаріїв Австралії надати Україні зброю, яка допоможе в боротьбі проти РФ.

У своїй промові він відзначив бронемашину Bushmaster і інші зразки зброї, "які здатні посилити наші позиції". У той же час у Австралії є набагато цікавіші можливості посилити Збройні Сили України, ніж досить непоганим, але просто бронеавтомобілям.

Бронемашина Bushmaster

Bushmaster - броньований автомобіль з колісною формулою 4х4, який був розроблений австралійською компанією Perry Engineering у 90-х роках. Ця машина призначена виключно для перевезення особового складу, забезпечуючи його захист від легкого стрілкового озброєння та фугасів.

Відео дня
Бронемашина Bushmaster / Міністерство оборони Австралії / Australian Army / Facebook

Тобто це один з багатьох класичних бронеавтомобілів також відомих, як MRAP. За своїми тактико-технічними характеристиками від сильно не відрізняється від аналогічних машин, включаючи бронемашини від українських виробників, які знаходяться на озброєнні Збройних Сил України. Єдине що привертає увагу - велике десантне відділення на 9 бійців.

Bushmaster-характеристики бронеавтомобіля

  • Бойова маса максимальна: до 15,4 т.
  • Потужність двигуна: 300 к. с.
  • Максимальна швидкість: 100 км / год
  • Клас бронезахисту: протипульне до 7,62 мм і 8-кг фугасу.
  • Екіпаж і десант: 1 + 9 осіб
  • Озброєння: 12,7-мм кулемет або 40-мм автоматичний гранатомет
  • Ціна: орієнтовно $500 000

Таким чином Bushmaster, навіть якщо він і буде поставлений до ЗСУ, аж ніяким чином кардинально не вплине на перевагу у зброї та техніці у війні проти армії РФ.

Бронемашина Bushmaster / Міністерство оборони Австралії / Australian Army / Facebook

Водночас в Австралії є певні зразки озброєння, які вона, у теорії, може передати та зробити величезний вклад у боротьбу проти рашиської диктатури та тиранії. А головне - це не буде величезним тягарем для обороноздатності цієї країни.

БТР ASLAV

Зараз армія Австралії проводить переозброєння своїх сухопутних підрозділів та замінює бронетранспортери ASLAV, які у строю з 90-х років, на новітні колісні БМП Boxer.

БТР ASLAV / Міністерство оборони Австралії / Australian Army / Facebook

ASLAV - спеціальна версія відомого канадського БТРа LAV-25, який став основою для багатьох інших броньованих машин, включно з американським Stryker. Загалом цю машину відрізняє висока надійність, адекватний для свого класу рівень захисту та потужне озброєння з 25-мм автоматичної гармати.

ASLAV-характеристики БТР

  • Бойова маса: до 13,2 т.
  • Потужність двигуна: 275 к. с.
  • Максимальна швидкість: 100 км / год
  • Клас бронезахисту: з додатковим бронюванням до 14,5 мм.
  • Екіпаж і десант: 3 + 6 осіб
  • Озброєння: бойовий модуль з 25-мм автоматичною гарматою + 7,62-мм кулемет
  • Ціна: орієнтовно $2 000 000
БТР ASLAV / Міністерство оборони Австралії / Australian Army / Facebook

Загалом в австралійській армії понад 250 ASLAV та машин на цій базі. І, в теорії, Австралія могла почати продавати партії цих машин по мірі отримання нових Boxer. Звісно це потребувало б і проведення доволі тривалого навчання бійців ЗСУ новій техніці, а також розгортання логістичної бази з запасних частин та боєприпасів натівського стандарту.  

Бронемашина Bushmaster / Міністерство оборони Австралії / Australian Army / Facebook

Але у будь-якому випадку ASLAV значно потужніша та корисніша бойова одиниця за бронеавтомобіль Bushmaster.

Також слід згадати найбільш фантастичний, але все ж таки гіпотетично можливий варіант. Справа в тому, що декілька років тому Австралія почала переозброєння своїх повітряних сил. І прямо зараз списує багатофункціональні винищувачі FA-18 та замінює їх на новітні F-35 п’ятого покоління.  

FA - 18 Повітряних сил Австралії / Міністерство оборони Австралії / Australian Army / Facebook

Зараз у строю австралійської армії залишилось близько 50 F/A-18 льотний ресурс яких знаходиться на межі вичерпання.

Окрім того, передача цих та будь-яких інших літаків не радянського виробництва вкрай ускладнена через необхідність титанічної роботи з переналаштуванням всієї матеріально-технічної бази Повітряних Сил України, довготривалого навчання пілотів, техніків, ремонтників, опанування нових технологій та озброєння. Тому цей варіант можливий лише у теорії.