США віднесли росіян до "безпритульних національностей" / фото REUTERS

Державний департамент США оновив список так званих "безпритульних національностей". В нього додали росіян.

Про це йдеться у відповідному документі Держдепу США.

Громадянам Російської Федерації порадили звертатися в разі необхідності в американське посольство у Варшаві. Туди ж можна подавати заяви на імміграційні візи.

Відео дня

У список "безпритульних" також потрапили громадяни таких країн - Іран, Сирія, Лівія, Куба, Ємен, Сомалі, Венесуела та інші.

Читайте такожВ Україну прибула третя партія вантажу військової допомоги від СШАДовідка УНІАН. Статус "безпритульних національностей" отримують громадяни тих країн, де немає дипломатичного представництва США. Крім того, такий статус отримають жителі країн з нестабільною ситуацією у сфері безпеки.

Реакція Росії на рішення США

У Росії висловили невдоволення цим рішенням Держдепу США. Так, прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова заявила, що США перетворили технічну процедуру видачі віз "на справжнє пекло" і нібито завдали удару по зв'язках між людьми.

Вона звинуватила американських дипломатів у багаторічному руйнуванні "не ними створеної системи надання консульських послуг в Росії".

"У Держдепі давно зламалося щось важливе, що ніяк не можуть полагодити... Вони перетворили банальну для 21 століття технічну процедуру в справжнє пекло, в основі якого - знущання на межі садизму", - поскаржилася Захарова.

Вона також назвала рішення Держдепартаменту "ударом по сім'ях і родичах", а також по спорту, науці, туризму.

Як раніше повідомляв УНІАН, двопартійна група сенаторів США закликала президента Джо Байдена вислати 300 російських дипломатів з США, якщо не буде розширено штат американського посольства в Москві.

За їх словами, в Росії перебували лише близько 100 американських дипломатів, а в США - 400 російських.

Пізніше Росія запропонувала США зняти всі введені раніше обмеження на роботу дипломатичних представництв.

У травні цього року Росія опублікувала список іноземних держав, які, на її думку, здійснюють "недружні" дії. "Недружніми" Росія вирішила визнати тільки дві держави - США і Чехію.