Блінкен здійснив візит до Китаю / фото REUTERS

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з президентом Китаю Сі Цзіньпіном наприкінці дводенного візиту до Пекіна.

Як зазначає Associated Press, зустріч в Будинку народних зборів була очікуваною і вважалася ключовою в успішності поїздки Блінкена. В іншому випадку, нехтування з боку китайського лідера стало б серйозною невдачею зусиль з ослаблення напруженості між країнами.

Зустріч з Сі Цзіньпіном відбулася після того, як Блінкен провів переговори з іншими високопоставленими чиновниками. За словами американського чиновника, Блінкен зустрічався сьогодні з високопоставленим дипломатом Китаю Ван І. Їх діалог тривав близько трьох годин.

У підсумковому комюніке Міністерство закордонних справ Китаю сказано, що США несуть відповідальність за те, щоб зупинити "наростаючий спад китайсько-американських відносин" і повернути їх в нормальне русло. Там також зазначено, що на зустрічі з Блінкеном Ван І "вимагав, щоб США припинили роздувати "теорію китайської загрози" і зняли незаконні односторонні санкції проти Китаю.

У свою чергу, в Держдепартаменті заявили, що Блінкен "підкреслив важливість відповідального управління конкуренцією між США і КНР через відкриті канали зв'язку, щоб конкуренція не переросла в конфлікт".

Пізніше видання Голос Америки привело подробиці зустрічі Блінкена і китайського лідера. Так, за даними видання, їхня зустріч тривала близько півгодини і стала заключною в програмі дводенного перебування Блінкена в Пекні.

Коментуючи переговори з держсекретарем США Цзіньпін заявив, що "дві сторони провели відверті та докладні обговорення". Він висловив сподівання, що завдяки цьому візиту буде внесено більш позитивний внесок у стабілізацію відносин між Китаєм і США.

"Китайська сторона чітко виклала позицію, і обидві сторони погодилися дотримуватися загальних домовленостей, досягнутих президентом Байденом і мною на Балі", - сказав Сі Цзіньпін.

Вважається, що сьогоднішня зустріч може сприяти проведенню саміту лідерів США Джо Байдена та КНР Сі Цзіньпіна пізніше цього року.

Відносини Китаю та США

Останнім часом відносини між цими двома країнами серйозно загострилися. Масла у вогонь додав інцидент з китайським аеростатом-розвідником, який стався в лютому і викликав скасування візиту Блінкена в Китай.

У травні китайський міністр оборони на саміті в Сінгапурі навіть заявив, що конфлікт Китаю і США став би катастрофою для світу.

А пару днів тому президент США Джо Байден висловив надію на те, що йому вдасться зустрітися з Сі Цзіньпіном у найближчі місяці.

Вас також можуть зацікавити новини: