Китай утримується від відкритої критики Росії за її війну в Україні / фото ua.depositphotos.com

Лідер Китаю Сі Цзіньпін зараз дуже незадоволений президентом РФ Володимиром Путіним і ніякої допомоги йому надавати не буде.

Таку думку висловив публіцист і політолог Андрій Піонтковський на YouTube-каналі Фейгін Live.

"Сі Цзіньпін зараз звичайно дуже незадоволений Путіним і ніякої допомоги йому надавати не буде. Він зараз вже планує вирішення своїх питань в постпутінській Росії разом з Кадировим. Не в тому сенсі, що вони якось співпрацюють, просто доглядає. Кожен незалежно один від одного хоче бачити себе вже в постпутінській Росії. Що дуже важливо сказати по темі Китаю, що в його доповіді (Сі Цзіньпіня) на чотири години не було ні слова про багатополярний світ. Полярний світ і два великих гравця - США і Китай", - сказав експерт.

Також він нагадав, що китайці називають озеро Байкал Північним морем і вважають своєю споконвічною територією.

Позиція Китаю щодо війни в Україні

Китай утримується від відкритої критики Росії за її війну в Україні і чинить опір закликам США засудити її. При цьому влада Китаю регулярно підкреслюють свою підтримку територіальної цілісності України, але разом з тим закликають до дипломатичних переговорів для завершення війни.

Раніше Пекін заявив, що "стурбований" масованими ракетними ударами Москви по цивільних об'єктах в Україні, які сталися 10 жовтня.

23 жовтня Сі Цзіньпіня офіційно переобрали на безпрецедентний третій термін на пост генсека Компартії Китаю. 

Сьогодні лідер Китаю Сі Цзіньпін на заході Національного комітету з американо-китайських відносин заявити, що Пекін "готовий працювати" з Вашингтоном, щоб "знайти способи знайти спільну мову на благо обох сторін".