Генсек НАТО зробив пропозицію РФ на тлі стягнення російських військ до кордону України

РФ ще не відповіла на пропозицію генсека Альянсу.

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг пропонує Російській Федерації зустрітися в рамках засідання Ради НАТО-Росія на тлі накопичення російських військ біля України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав у Брюсселі на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок.

"Будь-яка майбутня російська агресія проти України зустріне сильну відповідь, і будуть серйозні політичні та економічні наслідки для Росії", – заявив Столтенберг.

Генеральний секретар Альянсу нагадав, що з часу незаконної анексії Криму у 2014 році НАТО зміцнило "стримування і оборону", але водночас відкрите для діалогу з Росією, в тому числі через Раду НАТО-Росія.

"Пропозиція зустрітися в рамках Ради НАТО-Росія досі на порядку денному. Це залежить від Росії, аби вона відповіла позитивним чином. Наразі вона цього не зробила", – додав Столтенберг.

На його переконання, коли наступають складні часи, треба сідати за стіл переговорів і розмовляти.

Окремо Столтенберг привітав довготривалі зусилля Німеччини з метою проведення переговорів в рамках "нормандської четвірки" з метою досягнення мирного урегулювання ситуації на сході України.

Читайте такожАгресія РФ проти України: Блінкен і Мішель розповіли про готовність запровадити серйозні санкції проти РосіїТакож він привітав переговори президента США Джо Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним.

Нагадаємо, 1 грудня Володимир Путін заявив, що хоче отримати від Заходу гарантії невступу України до НАТО.

Єнс Столтенберг наголосив, що Росія не має права вето на членство України в Альянсі.

7 грудня за підсумками переговорів Джо Байдена і Путіна радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що президент Штати відмовився йти на поступки президенту РФ у питанні перспектив вступу України в НАТО.

8 грудня Байден висловив сподівання, що США, основні країни НАТО і Російська Федерація розпочнуть дипломатичний процес зниження напруження на сході Європи. Про початок відповідного процесу на найвищому рівні можуть оголосити до 10 грудня.

Довідка УНІАН. В Альянсі неодноразово заявляли, що практична взаємодія між НАТО та Росією була призупинена у 2014 році в результаті агресивних дій РФ в Україні. Однак канали для політичного діалогу відкриті, і Рада НАТО-Росія є важливим форумом.

Водночас у 2020 році Росія відхилила всі запрошення провести засідання Ради НАТО-Росія.

Вас можуть зацікавити такі новини: