Іран визнав, що постачав Росії дрони / фото mil.in.ua

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіян заявив, що його країна поставила дрони-камікадзе в Росію за кілька місяців до початку її повномасштабної війни проти України.

"Ажіотаж, піднятий деякими західними країнами про те, що Іран надав Росії ракети і безпілотники для допомоги у війні в Україні... і про ракети абсолютно невірний. Що стосується безпілотників, це правда, і ми надали Росії невелику кількість безпілотників за кілька місяців до війни в Україні", - заявив глава МЗС Ірану, повідомляє іранське агентство IRNA.

"Ми домовилися з главою МЗС України, щоб вони надали нам докази про використання Росією іранських безпілотників", - додав міністр.

Відео дня

Абдоллахіян зазначив, що іранська військова і політична делегація вирушила в європейську країну два тижні тому, щоб зустрітися з українцями, але вони не приїхали через нібито тиск США і Німеччини.

За словами міністра, українська делегація не приїхала в самий останній момент. "США і деякі європейські країни, зокрема Німеччина, сказали Україні, що в той час, коли ми хочемо ввести санкції проти Ірану через постачання безпілотників Росії, ви хочете пити каву з іранцями в європейській країні!"- стверджує Абдоллахіян.

Він зазначив, що після цього в телефонній розмові зі своїм українським колегою домовилися про передачу Тегерану доказів про використання іранських безпілотників. "Якщо вони будуть віддані своїй обіцянці, ми зможемо обговорювати це питання в найближчі дні", - підкреслив він.

"Якщо з'ясується, що Росія використовувала іранські безпілотники у війні в Україні, ми не залишимося байдужими до цього питання. Наша позиція щодо війни в Україні - припинення війни, повернення сторін до переговорів і повернення біженців до своїх домівок. Іран на рівні президента і міністра закордонних справ доклав багато зусиль в цьому відношенні", - сказав Абдоллахіян.

Росія використовує проти України іранські дрони-камікадзе

Раніше повідомлялося, що в липні Росія закупила в Ірану велику партію бойових дронів Shahed-136 і Mohajer-6.

За словами президента України Володимира Зеленського, українська розвідка з'ясувала, що Росія замовила у Ірану 2 тисячі 400 дронів.

Також деякі ЗМІ повідомляють, що Іран планує відправити в Росію балістичні ракети класу "земля-земля" Fateh-110 і Zolfaghar.

Дрони-камікадзе Shahed-136: характеристики

БПЛА Shahed-136 вражають ціль із заздалегідь заданими координатами. 

дальність польоту - до 1600 км;

висота польоту - до 5 км;

крейсерська швидкість - 180 км/год.

Дрони літають на поршневому, бензиновому двигуні. В ідеальних умовах точність і радіус ураження достатні для знищення, у тому числі окремо розміщеної броньованої техніки.