Ілюстрація REUTERS

На кінець 2019 року число внутрішніх мігрантів в світі досягло 50,8 млн. Це на 10 млн більше, ніж у 2018 році, і це рекордний показник, про що свідчить статистика Центру моніторингу внутрішніх переміщень (IDMC) Норвезької ради у справах біженців (NRC).

Читайте такожТуреччина направить спецпризначенців на кордон з Грецією, щоб не пустити біженців назад

З цього числа 45,7 млн людей залишили свої домівки, тікаючи від збройних конфліктів, інші 5,1 млн втекли від стихійних лих, передає kommersant. За оцінками IDMC, близько 6,6 млн внутрішньо переміщених осіб - це діти у віці до чотирьох років, 11,7 млн - діти у віці від п'яти до 14 років. Найбільшу частку внутрішньо переміщених осіб складають дорослі у віці від 25 до 59 років - 19,2 млн. Найбільше внутрішніх переміщень відзначається в країнах Африки, розташованих на південь від Сахари, де триває збройний конфлікт між Сомалі і Південним Суданом, зростає напруженість, знижується рівень безпеки.

Відео дня

У своїй заяві директор IDMC Олександра Білак висловила надію, що в цьому році проблема переміщених осіб приверне більшу увагу світу, оскільки в жовтні минулого року ООН створила спеціальну групу для розгляду цього питання, і перше засідання групи відбулося в лютому. Хоча, визнає Білак, пандемія коронавірусу внесла свої корективи в ці плани, і вже навряд чи вийде назвати 2020 рік Роком вирішення проблеми внутрішнього переміщення. Крім того, уповільнення економіки через пандемію загрожує скороченням пожертвувань від держав на реалізацію програм IDMC, через що постраждають внутрішньо переміщені особи, «які часто дуже вразливі, живучи в переповнених таборах, тимчасових притулках і поселеннях, не маючи доступу до медичного обслуговування».