Коваленко відповів, чи нападе Білорусь на Україну, якщо Лукашенко помре / скріншот

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко оцінив, чи здатна Білорусь напасти на Україну при новому прокремлівському лідері на тлі раптового "нездужання" чинного глави держави Олександра Лукашенка.

Він відзначив, що зараз в мережі з'являються активні "вкиди" інформації про те, що Лукашенко тяжко хворий й що, можливо, його отруїли спецслужби РФ через відмову віддати владу над армією Білорусі російському командуванню. 

За словами Коваленка, навіть у разі, якщо Лукашенко "зіграє в ящик" і "нова "влада" РБ буде більш гнучкою", немає ніяких передумов до вторгнення.

Відео дня

Зараз уздовж кордону України з боку Білорусі розміщено ледь більше, ніж 2 тисячі особового складу підрозділів армії РБ. Однак, це скоріше стримуюча сила, її не вистачить для наступу. Ще приблизно 3 тисячі російських солдатів розміщені на трьох полігонах: "Обуз - Лісновський", "Лепельський" та "Осиповицький". 

"Нагадаю, що для вторгнення в Україну з Білорусі необхідне угруповання військ, що налічує не менше 40 БТГр і навіть більше. Разом з обслуговуючим персоналом, техніками, медиками та іншим супроводом, загальна чисельність буде перевершувати 70-80 тис", - вказав Коваленко. 

Тому конспірологічні чутки про наступ Білорусі на Україну - безпідставні. Адже наразі формування більшої ударної сили на її території не спостерігається.

"Таким чином, будь-які версії про те, що якщо Лукашенко зіграє в ящик, то Кремль поставить в Мінську свою людину, яка оголосить про вступ Білорусі у війну проти України повинні підкріплюватися хоч скільки-небудь вагомими доводами крім квінтесенції конспірології", - вказав він. 

Коваленко зазначив, що, безумовно, Україні розслаблятися не можна. Однак поки що ця лінія фронту "суїцидальна" для Росії. Швидше за все, на білоруському кордоні Міноборони РФ продовжить використовувати свої сили, як стримуючий фактора, який не дозволяє ЗСУ покинути позиції та приєднатися до інших операцій фронту. 

Раптова хвороба Лукашенка - що відбувається з главою Білорусі

Нагадаємо, що в мережі ходять чутки про те, що лідер Білорусі важко хворий. Його "поганий вигляд" помітили на 9 травня. У цей день він насилу пересувався, за даними ЗМІ, для нього у Москві викликали бригаду медиків і відправили його під крапельницю.

Пізніше видання "Дзеркало" вказало, що Лукашенко з травня місяця практично не показується на публіці після свого візиту на "переможний" парад до Путіна. При цьому проект "ВЧК-ОГПУ" уточнив, що у лідера Білорусі стався дивний "збій" зі здоров'ям: його лікує група професорів з Москви.

Вас також можуть зацікавити новини: