Загроза нападу існує і для решти сусідів РФ / фото ua.depositphotos.com

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо дати Російській Федерації до 2028 року відновити знищений військовий потенціал, країна-агресор матиме змогу розпочати не тільки нову війну проти Україні, а й здійснити напад на країни Балтії - Латвію, Литву і Естонію.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик в інтерв’ю УНІАН припустив, що Москва може здійснити такий крок. 

"Я думаю, що це той сценарій, який як асиметричний крок Росія може здійснити, щоб завдати удару Заходу та примусити його до переговорів, визнання свого виключного статусу імперії", – сказав він. 

Відео дня

Кулик не вважає такий сценарій малоймовірним. "Я б не сказав. У 2019 році малоймовірною називали і атаку Росії на Україну", – акцентував він. 

Напад РФ на країни Балтії - останні оцінки

Естонія та Литва мають спільні кордони з РФ, Литва – з російським анклавом, Калінінградською областю. Всі три країни є членами Північноатлантичного альянсу (НАТО). Влада Латвії, Литви та Естонії після повномасштабного вторгнення росіян в Україну не раз висловлювала побоювання з приводу можливого нападу Російської Федерації.

На початку року очільник Пентагону Ллойд Остін наголошував, що США готові в разі необхідності забезпечити захист Естонії, Литві та Латвії.

Екс-прем'єр-міністр Великобританії Ліз Трасс переконана, що для цих трьох країн потрібно розробити план дій на випадок, якщо російський уряд впаде.

Вас також можуть зацікавити новини: