У НАТО з'явиться чіткий план дій у разі агресії РФ / фото facebook.com/NATO

Учасники НАТО в понеділок досягли домовленості про регіональні плани, в яких детально описується, як альянс реагуватиме на можливе російське вторгнення. Раніше затвердження цих планів блокувала Туреччина, повідомляє Reuters.

Видання зазначає, що НАТО протягом десятиліть не бачила необхідності у великомасштабних планах оборони, оскільки вела невеликі війни в Афганістані та Іраку і не бачила реальної загрози в пострадянській Росії. 

Але на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну альянс переглянув свою позицію і хоче мати всі необхідні плани задовго до того, як може спалахнути конфлікт з таким сильним противником, як Росія. Примітно, що Туреччина блокувала затвердження цих планів через формулювання, що стосуються географічних місць, таких як Кіпр.

Відео дня

Серед іншого ці регіональні плани передбачають вказівки для країн-учасниць про те, як їм слід удосконалювати свої збройні сили і матеріально-технічне забезпечення.

"Необхідність фінансувати цей фундаментальний зсув є однією з причин, через яку лідери мають намір підвищити цільовий показник військових витрат Альянсу у Вільнюсі, зробивши поточну мету в 2% від національного ВВП мінімальною вимогою", – пише Reuters.

За оцінками офіційних осіб НАТО, для повної реалізації планів буде потрібно кілька років, хоча вони підкреслюють, що за необхідності альянс може негайно вступити в бій.

Відносини НАТО з Росією - останні новини

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, через повномасштабне вторгнення РФ в Україну змістовний діалог між Альянсом і Росією неможливий. Він зазначив, що члени НАТО намагалися відмовити РФ від нападу на Україну, використовуючи "всі дипломатичні та політичні канали", але після вторгнення цей діалог втратив сенс.

Напередодні саміту НАТО у Вільнюсі Кремль знову заявив, що членство України в Альянсі нібито якось загрожує самій Росії. Раніше прем'єр-міністр Кая Каллас відзначала, що розширення НАТО не несе жодної загрози для самої РФ, але загрожує імперіалістичним амбіціям Кремля.

Вас також можуть зацікавити новини: