США відновили тиск на уряд Орбана / фото УНІАН, Анастасія Сироткіна

США відновили тиск на владу Угорщини, вимагаючи схвалити приєднання Швеції до НАТО після більш ніж річної затримки з боку уряду прем'єр-міністра Віктора Орбана.

"Угорщина добре знає, на скільки вигідним буде членство Швеції в Альянсі. Прем'єр-міністр заявив, що підтримує членство Швеції, і ми чекаємо оперативних дій від уряду і парламенту країни", - сказав посол США в Угорщині Девід Прессман, передає Bloomberg.

Видання зазначило, що Туреччина та Угорщина - єдині члени НАТО, які не ратифікували заявку Швеції на вступ. Процес затягнувся, незважаючи на те, що влада в Анкарі і Будапешті погодилася на приєднання Швеції.

Відео дня

Туреччина зняла свої заперечення в липні на саміті НАТО після того, як Швеція пообіцяла придушувати курдські сепаратистські угруповання на своїй території.

Угорщина, зі свого боку, заявила, що наслідує приклад Туреччини в процесі ратифікації, не пояснивши чому. Уряд Орбана висловив невдоволення Швецією за її критику з приводу підриву верховенства закону в Угорщині.

Вступ Швеції до НАТО

Швеція подала заявку на вступ до НАТО у травні 2022 року на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну. До цього, протягом багатьох років країна дотримувалася нейтрального статусу і не виявляла бажання приєднатися до Альянсу. 

На шляху до НАТО Швеція зіткнулася з проблемами з боку Туреччини та Угорщини. Вони вирішувалися тривалий час. Але зараз відомо, що і турецька і угорська влада закріплять схвалення законодавчо.

Вас також можуть зацікавити новини: