Угорщина вигадала нову причину блокувати вступ Швеції до НАТО / фото REUTERS

Угорщина знову звинуватила Швецію у критиці на свою адресу. Будапешт погрожує заблокувати вступ країни до НАТО. Про це йдеться у листі голови міністерства закордонних справ Угорщини Петера Сіярто шведському колезі Тобіасу Більстрему, копію якого опубліковано в Twitter речника угорського уряду Золтана Ковача. 

"Я майже впевнений, що ви розумієте протиріччя між цими двома явищами. Ви закликаєте наших парламентарів ратифікувати ваш вступ до НАТО, а самі звинувачуєте їх у тому, що вони знищили демократію в Угорщині. Це протиріччя стало ще сильнішим і, безумовно, не сприяє виконанню вимоги, яку ви постійно висуваєте", — заявив Сіярто у листі.

Обурення Будапешта викликало 10-хвилинне відео шведської освітньої платформи UR, випущене у 2019 році в рамках серії "ЄС і демократія", в якому стверджується, що "демократія в Угорщині останніми роками йде на спад". 

Відео дня

Сіярто заявляє, що цей ролик містить "фейкову інформацію". А радник прем'єра Балаш Орбан напередодні заявив, що відео "ображає виборців"  і містить "нападки на Угорщину". 

Вступ Швеції в НАТО 

В травні 2022 року Швеція разом з Фінляндією подала заявку на вступ до Північноатлантичного альянсу. В липні минулого року було підписано протоколи про вступ. 

Наразі всі країни блоку, крім Туреччини та Угорщини, ратифікували заяву Швеції на вступ до Альянсу. 

Будапешт заявляв, що прагне більшої поваги з боку Швеції і звинувачував Стокгольм у надмірній критиці на свою адресу.

Водночас Угорщина обіцяла зняти свої заперечення і завершити процес ратифікації заявки Швеції після того, як рішення ухвалить Туреччина. Анкара погодилася ратифікувати заявку це влітку, повідомивши, що турецький парламент зможе ухвалити остаточне рішення не раніше жовтня.

Вас також можуть зацікавити новини: