Політолог розповів про конфлікт Пригожина і Генштабу РФ / фото Коммерсантъ

Ватажок російської ПВК "Вагнер" Євген Пригожин розуміє, що поразка Російської Федерації під Бахмутом дозволить йому вижити.

Таку думку висловив політолог і публіцист Андрій Піонтковський в інтерв'ю УНІАН. За його словами, Пригожина вб'ють після всіх образ у бік начальника Генерального штабу армії Російської Федерації Валерія Герасимова.

"Він це розуміє і він піднімає ставки. Крім цього троллінгу з президентом, він кожен день повторює одне і те ж: що ситуація дуже складна, що можливий провал під Бахмутом, можливо відступ, обвал всього фронту, і в цьому винні зрадники в Генштабі. У нього знайшлися шанувальники впливові. Те ж саме зараз повторюють всі так звані "легендарні" воєнкори, та ультрафашистська частина всієї пропагандистської машини. Він стає героєм і прапором цих фігур. У мене таке враження, що він розуміє, що його єдиний шанс на життя - це поразка Російської Федерації під Бахмутом. Тоді він в повний голос звинуватить Генштаб як зрадників і це буде підтримано великою кількістю його нових прихильників", - сказав Піонтковських.

За його словами, конфлікт між професійними військовими, Генеральним штабом і штурмовиками неминучий у фашистській державі.

"Те ж саме було у Гітлера. Ви пам'ятаєте 1934 рік, ніч довгих ножів? Генерали зажадали у Гітлера прибрати його тодішнього "Пригожина" Ернста Рема, якому Гітлер був зобов'язаний набагато більше, ніж Путін Пригожину. І він зрозумів, що цей конфлікт неминучий, прийняв кардинальне рішення і дав своєму другові Рему пістолет з одним патроном. Те ж саме сталося в ніч на 11 січня в путінському бункері, коли до нього з'явилися Шойгу з Герасимовим, зажадавши негайно прибрати пригожинського ставленика генерала Суровікіна, відновити на посаді генерала Герасимова. Путін пішов назустріч, і вони почали знищувати Пригожина, позбавляючи його боєприпасів, як він скаржиться", - додав він.

На думку політолога, в цій ситуації президент РФ хотів "зіграти на дві сторони", тому не закрив цю тему остаточно. "По-моєму, це було дуже великою помилкою Путіна, в результаті їм незадоволені і ті, і інші. Вже два місяці триває цей конфлікт, що послаблює здібності російських збройних сил, і я не знаю, чим він закінчиться", - додав Піонтковський.

Скандальні заяви Пригожина

Як відомо ,з початку повномасштабної війни "кухар Путіна" Євген особисто вербував російських в'язнів на фронт.

У січні в російській "лізі захисту інтересів ветеранів локальних воєн і військових конфліктів" розкритикували Міністерство борони РФ і заявили, що "заслуги" окупантів у Соледарі належать "вагнерівцям". Сам Пригожин говорив, що у його бойовиків нібито хочуть "вкрасти перемогу".

Також він неодкратно заявляв про брак боєприпасів - за його словами "повний снарядний голод" стався через небажання глави Міноборони РФ Сергія Шойгу забезпечувати "вагнерівців".

Нещодавно глава ПВК заявив, що хоче взяти участь у виборах президента України.

Вас також можуть зацікавити новини: