Росія має багато шпигунів у ЄС / фото ua.depositphotos.com

Керівник представництва Росії при Євросоюзі Кирило Логвінов, який базується у Брюсселі, може бути шпигуном під дипломатичним прикриттям. 

Відповідне припущення зробили європейські журналісти. Німецьке Der Spiegel, бельгійське De Tijd, шведське Expressen, естонське Delfi, литовське LRT, польські VSquare і Frontstory, заснований емігрантами з Росії "Центр Досьє" та словацьке ICJK працюють над спільним проектом під назвою Espiomats. Згідно з задумом, його мета - виявити всіх шпигунів у Європі, які працюють під дипломатичним прикриттям. 

Зазначається, що бельгійські безпекові структури підозрюють Логвінова у роботі на Службу зовнішньої розвідки Росії. Також вони припускають, що й інші російські "дипломати" можуть займатись подібною діяльністю.

Відео дня

Контррозвідка нібито закликала вислати Логвінова з Бельгії, але Європейська служба зовнішніх справ була проти, побоюючись наслідків для своїх дипломатів у РФ .Віцепрезидент Європарламенту Мартін Гойсік здивований, що Логвінов досі перебуває в ЄС.

"Якщо бельгійські безпекові структури справді рекомендували вислати його, мені дуже цікаво, чому EEAS не зробила цього", – сказав він журналістам.

Як додається, 48-річний Логвінов акредитований як дипломат Постійного представництва Росії у Брюсселі з 2018 року. Він став де-факто головою представництва близько року тому, відколи останній посол Росії при ЄС залишив посаду.

У 2010-2014 роках Логвінов працював у російському посольстві у Берліні, однак  тоді його не підозрювали як можливого шпигуна.

Шпигуни Росії у Європі

У серпні Швеція звинуватила чоловіка в шпигунстві на користь Росії. Також повідомлялось, що Росія вербує в Польщі шпигунів через Інтернет.

У вересні британська влада звинуватила п'ятьох болгар у шпигунстві на користь Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: