Війська ПВК "Вагнер" знаходяться на кількох континентах / фото t.me/orchestra_w

Президент Росії Володимир Путін "не може дозволити собі втратити" лідера групи Вагнера Євгена Пригожина навіть після того, як приватна військова компанія очолила повстання проти військового керівництва Кремля.

За словами генерал-лейтенанта армії США у відставці Марка Гертлінга, зустріч Путіна з тією ж людиною, яку він назвав зрадником менш ніж за тиждень до зустрічі, не обов'язково дивує колишнього американського генерала, який зазначив, що група Вагнера діяла в декількох країнах від імені російського уряду роками.

"[Війська Вагнера] знаходяться на декількох континентах, атакують кілька країн: Сирію, Близький Схід, Африку. Путін не може дозволити собі втратити цього хлопця. Можна було б подумати, що його тут же посадили б у в'язницю через повстання на Україні і в Росії, але, по правді кажучи, у нього така харизма і такий вплив на великий відсоток сили, які допомагають російському уряду в різних країнах, яких він не може дозволити собі перевести в актив",-сказав Хертлінг.

Відео дня

Він упевнений, що ця зустріч була спробою повернути Пригожина на борт, в той час як його сили, сили Вагнера, розсіюються.

"І насправді, вони як би розійшлися, коли їм сказали: "Гей, вони повинні вступити в російську армію або піти з групи Вагнера". Отже, в цій силі є плутанина", - продовжив Гертлінг.

Колишній британський військовий аташе в Росії Джон Форман також оцінив у понеділок, що, на його думку, зустріч з Пригожиним "була середньовічним судовим ритуалом, коли переможені вагнерівські заколотники стали на коліна перед своїм монархом, пояснюючи, що їх невдоволення не було проти нього, і благали за помилування".

"Натомість це дозволяє Путіну здаватися великодушним, бути вище політики і підводити риску за витівками Пригожина", - додав Форман.

ПВК "Вагнер" в РФ - деталі

Французька газета Libération повідомила, що ватажок "вагнерівців" бачився з російським диктатором у Кремлі. За їхніми даними, зустріч відбулася 1 липня.

Як повідомив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, російський президент Володимир Путін 29 червня провів зустріч з Євгеном Пригожиним і командирами ПВК "Вагнер", на ній були присутні 35 осіб, а зустріч тривала майже три години.

У Сполучених Штатах Америки прокоментували інформацію про зустріч Путіна і ватажка російської приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина.