"Путін відкрив скриньку Пандори": експерт розповів, як Китай забере частину Росії

Олег Жданов вважає, що це може статися через референдуми.

Військовий експерт Олег Жданов прогнозує, що через кілька років частина Росії перейде до Китаю.

Про це він заявив під час спілкування з глядачами на своєму каналі.

Жданов вважає, що це може статися, в тому числі, через референдуми.

"Китай ніколи не буде робити відкриту військову експансію проти Росії, щоб його не звинуватили в агресивності. У Китаю не така філософія... Залишилося пару років і південна частина східного Сибіру і Далекого Сходу перейде під його юрисдикцію негласно. Завдяки тому, що вони там асимілюються серед місцевого населення - ще один етап виборів і місцеві ради будуть прокитайськими. Не треба ніякої експансії, тому що прокитайська рада проводитиме прокитайську політику", - зазначив він.

Жданов нагадав, що Путін вивів звідти практично всі війська на війну з Україною.

"Путін відкрив ящик Пандори. Там буде референдум (в умовному Красноярському або Амурському краї), на якому вони приймуть рішення, що вони вже частина Китайської Народної Республіки. Проведуть китайці референдум і скажуть: "Це Китай". Все", - заявив експерт.

Жданов також розповів, що на цьому тлі китайці вже випускають підручники для дітей з розширеними на тисячу кіломертів північніше кордонами КНР. 

Відносини РФ і Китаю

4 лютого 2022 року за підсумками зустрічі голови КНР Сі Цзіньпіна і російського президента Володимира Путіна дві країни оголосили про глибоке стратегічне партнерство з метою протидії глобальному впливу США.

Разом з тим, інвестиції Китаю в Росії в рамках програми "Один пояс, один шлях" вперше впали до нуля, що свідчить про небажання Пекіна потрапити під санкції через війну в Україні.

Посол Китаю в США Цинь Ган також намагався спростувати заяви з лютневої спільної декларації Китаю і Росії про "безмежне" партнерство.

Раніше Китайський депутат приїхав в РФ. Він став найбільш високопоставленим китайським чиновником, відвідав Росію з початку повномасштабної війни в Україні.

Однак настрій останньої зустрічі Володимира Путіна з лідером Китаю Сі Цзіньпіном в Узбекистані помітно відрізнялося від їхньої попередньої зустрічі у Пекіні за кілька тижнів до вторгнення Росії в Україну.

18 вересня на зустрічі ШОС Путін почув, що незважаючи на економічну вигоду, Китай не зацікавлений у продовженні російської війни в Україні.