Китай намагається відхреститися від оголошеного "безмежного партнерства" з Росією / фото ua.depositphotos.com

Посол Китай у США Цинь Ган спробував спростувати заяви з лютневої спільної декларації Китаю і Росії про "безмежне" партнерство.

Про це повідомляє видання Politico

Посол припустив, що на тлі нападу Москви на Україну відбулося "нерозуміння" китайсько-російських відносин.

Відео дня

Виступаючи на форумі безпеки Інституту Аспена, посол Цинь Ган згадав про лютневу заяву, в якій дві країни виступили проти розширення НАТО і заявили, що "немає заборонених сфер співпраці".

"Китайсько-російські відносини розуміють неправильно. Китайсько-російські відносини - це не союз", - сказав він. 

Цинь Ган сказав, що Китай не зацікавлений в "конфронтації", додавши, що і Росія, і Китай поділяють загальне неприйняття "менталітету холодної війни".

Посол відмовився називати війну Росії проти України вторгненням, натомість назвавши її "кризою".

Як писав УНІАН, 4 лютого за підсумками зустрічі голови КНР Сі Цзіньпіна і російського президента Володимира Путіна дві країни оголосили про глибоке стратегічне партнерство з метою протидії глобальному впливу США. 

"Дружба між двома державами не має кордонів, немає "заборонених" сфер співпраці", - заявили вони, оголосивши про плани співпраці в низці областей, включаючи космос, зміна клімату, штучний інтелект і контроль над інтернетом.

Раніше цього місяця держсекретар Ентоні Блінкен сказав міністру закордонних справ Китаю Ван Ї, що підтримка його країною Росії ускладнює взаємними Китаю зі Сполученими Штатами.

Вас також можуть зацікавити новини: