Рішення Британії не вплине на позицію Шольца щодо танків для ЗСУ \ фото REUTERS

Рішення Великобританії відправити ЗСУ бойові танки є головним болем для німецького канцлера Олафа Шольца, але малоймовірно, що це спонукає його подолати небажання відправляти Києву важку бронетехніку.

Як заявив прес-секретар Шольца Штеффен Хебештрайт, плани Лондона поставити Україні танки Challenger 2 британського виробництва не змінять позицію уряду Німеччини, який продовжує відкидати наростаючі заклики передати Києву танки Leopard 2, пише Politico.

"Зараз ситуація не змінилася через крок, про який оголосив британський уряд", - заявив Хебештрайт, додавши, що він не знає про будь-які офіційні запити від партнерів про спільну поставку танків Leopard 2 ЗСУ.

Відео дня

При цьому, на умовах анонімності два німецьких чиновники заявили виданню, що позиція Шольца дуже залежить від президента США Джо Байдена. При цьому самі США, схоже, не збираються відправляти Україні бойові танки в найближчому майбутньому.

Видання припустило, що рішення Британії, про яке швидше за все оголосять на зустрічі Рамштайн-8 20 січня, посилить тиск на Шольца, який заявляв, що Німеччина не повинна діяти поодинці при відправці західних танків Україні. Тепер цей аргумент буде знецінений діями Великобританії.

Саме вона стане першою і поки єдиною країною, яка поставить Україні сучасні бойові танки західного зразка.

Нагадаємо, що досі західні партнери України відправляли ЗСУ тільки старі бойові танки радянської епохи, але запаси цих машин і боєприпасів до них серйозно скоротилися. На тлі цього виникло розуміння, що Київ потребує більш нових танків.

Танки Challenger 2 для України

Challenger 2 - основний бойовий танк сухопутних військ Великобританії, який стоїть на озброєнні британської армії з 1994 року. Танк оснащений 120-мм нарізною гарматою і 7,62-мм ланцюговою гарматою.

Кілька днів тому ЗМІ повідомили, що в британському уряді працюють над передачею Україні бойових танків Challenger 2. 

11 січня на Даунінг-стріт підтвердили, що британський уряд планує передати Україні бойові танки Challenger 2 для захисту від російського вторгнення.

Вас також можуть зацікавити новини: