Російські шпигуни злетілися до Швейцарії / фото ua.depositphotos.com

Швейцарія виявилася одним з "лідерів" в Європі за кількістю російських шпигунів в країні. Про це йдеться в публічній доповіді Федеральної розвідувальної служби Швейцарії. 

За даними швейцарської розвідки, загроза з боку іноземного (переважно російського і китайського) шпигунства є досить високою. Російські шпигуни діють переважно під дипломатичним прикриттям.

Причина такої значної уваги російської розвідки до невеликої нейтральної Швейцарії пояснюється тим, що на території країни розташовані штаб-квартири багатьох міжнародних організацій. Особливо швейцарська розвідка побоюється, що росіяни спробують використовувати в своїх цілях швейцарських чиновників, які відповідають за роботу з Радою Безпеки ООН.

Відео дня

Ще одним головним болем для швейцарської розвідки є протидія російським спробам обходити введені проти РФ санкції. 

"Оскільки Росія використовує компанії в Євразійському економічному союзі, Туреччині та Індії для закупівель, діяльність [швейцарської розвідки] з моніторингу повинна бути поширена на регіони, яким в минулому приділялося мало уваги", – йдеться в доповіді.

Російські шпигуни на Заході

На початку року The Washington Post писала, що після російського вторгнення в Україну шпигунська мережа в Європі була частково розгромлена. Це сильно підірвало можливості Кремля впливати на Європу. 

Вже навесні видання Politico писало, що зараз Кремль відчайдушно намагається відновити свою шпигунську мережу в Європі, щоб по можливості перешкодити поставкам західної військової допомоги в Україну.

Паралельно Росія відроджує шпигунський центр на Кубі, який був створений в радянські часи для шпигунства за США, але був закритий після розпаду СРСР.

Вас також можуть зацікавити новини: