Куба знову стає шпигунською базою для Москви / фото REUTERS

Росія відновила роботу шпигунського центру на Кубі, офіційно закритого Путіним ще в 2001 році. Зараз на острів перекидають фахівців з "прослуховування" з російського ГРУ, пише видання The Insider.

Відзначається, що перші повідомлення про новий етап співпраці Росії і Куби в питанні шпигунства за США з'явилися в липні 2014 року. Тоді почали відновлювати роботу радіоелектронного центру (РЕЦ) "Лурдес" у передмістях Гавани. 

РЕЦ був побудований в 1967 році, його використовувало спершу радянське ГРУ, а після КДБ. Технічні засоби центру дозволяли перехоплювати дані з американських супутників зв'язку, телефонні переговори і повідомлення з центру управління польотами NASA у Флориді. На піку чисельність військового і цивільного персоналу РЕЦ сягала трьох тисяч чоловік.

Відео дня

Шпигунський центр закрили в 2001 році, коли відносини Росії з США були відносно дружніми, а витрати на утримання РЕЦ були тягарем для російського бюджету, який ще не увійшов в еру нафтових надприбутків. Фахівців центру, іменованих "слухачами" повернули в Росію, шпигунське обладнання частково знищили, частково вивезли в РФ. Частину приміщень здали в оренду китайській і північнокорейській розвідкам, які за легендою навчали там своїх офіцерів іспанської мови.

Однак з 2014 року у відносинах Росії і Куби почався своєрідний ренесанс. І на цьому тлі посольство РФ в Гавані стало набирати зовсім вже незвичайних "дипломатів".

І якщо рядовими шпигунами під дахами російських посольств сьогодні нікого не здивувати, то шпигунський контингент на Кубі досить специфічний. Це і привернуло увагу журналістів-розслідувачів. Збираючи дані з відкритих джерел, вони зуміли з'ясувати, що серед "дипломатів" на Кубі виявилося підозріло багато фахівців в області зв'язку і радіотехнічної розвідки.

Наприклад, на Кубі виявився дехто на ім'я Сергій Васенков, який закінчив факультет кібернетики Московського інституту радіотехніки, електроніки та автоматики (МІРЕА), де готують фахівців в області інформаційної безпеки, системного аналізу, авіаракетобудування. Багато випускників МІРЕА працюють саме в спецслужбах.

Ще один кібернетик, який опинився в Гавані — Віталій Кондратенко. Він закінчив факультет обчислювальної кібернетики і математики МДУ, а в 1992 році йому видали офіцерське посвідчення № ГВ 99839.

І таких росіян на Кубі, що представляють великий інтерес, налічуються десятки. Але, як розповів журналістам на умовах анонімності колишній військовослужбовець військ спецзв'язку, сьогодні тисячі фахівців на Кубі вже й не потрібні.

"Зараз вже зовсім інше програмне обладнання і принципи роботи, і не потрібно тримати на Кубі тисячі "слухачів", щоб вони прослуховували кожну частоту. Досить людей тридцять, і вони будуть контролювати США і ще Канаду зачеплять", — розповів він.

Росія і США шпигують один за одним

Слід зазначити, що США не залишаються в боргу у росіян і теж намагаються шпигувати за країною-агресором. Так, у травні стало відомо, що ЦРУ запустило рекламу в соціальних мережах, через яку росіян агітують ставати інформаторами американських спецслужб. У ЦРУ заявили, що вторгнення Росії в Україну створило історичну можливість, "щоб росіяни прийшли до нас і надали інформацію, якої потребують Сполучені Штати".

Не відмовляються американці і від технічної розвідки. Так, у червні стало відомо, що США планують запустити в космос цілу групу супутників-шпигунів, які будуть "наглядати" за Росією і Китаєм.

Вас також можуть зацікавити новини: