Лукойл, Росатом, Норнікель: Нова Зеландія розширила санкції щодо десятків росіян

Обмеження торкнулися колаборантів, причетних до тимчасової окупації територій України.

Влада Нової Зеландії продовжують вводити санкції щодо Російської Федерації. Цього разу під обмеження потрапили 75 росіян.

Про це повідомили в прес-службі Міністерство закордонних справ і торгівлі Нової Зеландії.

Відзначається, що обмеження торкнуться 51 бізнесмена та 24 чиновників, пов'язаних з тимчасово окупованими територіями України.

У санкційний список потрапили:

  • голова правління "Газпромбанку" Андрій Акімов;
  • співвласник "Лукойлу" Вагіт Алекперов;
  • генеральний директор "Газпром нафти" Олександр Дюков;
  • колишній голова ради директорів корпорації АФК "Система" Володимир Євтушенков;
  • президент ГМК "Норильський нікель" Володимир Потанін;
  • генеральний директор "Росатому" Олексій Лихачов;
  • "голова" окупаційного "уряду" Запорізької області Антон Кольцов;
  • заступник "голови уряду" Херсонської області Володимир Беспалов;
  • "міністр" палива та енергетики "ЛНР" Костянтин Завізьонов та ще 21 чиновник і колаборант.

При цьому глава МЗС Нової Зеландії Наная Махута виділила санкції щодо Андрія Акімова. Російський мільярдер володіє нерухомістю в Новій Зеландії. Йому і його родині вже заборонений в'їзд в країну, а обмеження застосовані проти його компанії Evraz.

Також введені санкції на експорт та імпорт предметів розкоші - новозеландське вино, морепродукти, російська горілка, ікра, а також діють обмеження в нафтогазовій сфері.

Позиція Нової Зеландії щодо України - що відомо

З перших днів повномасштабного нападу Російської армії Нова Зеландія допомагає Україні. В середині березня влада Нової Зеландії ввела санкції проти російських чиновників, в тому числі президента Володимира Путіна, прем'єра Михайла Мішустіна, глави МД РФ Сергія Лаврова і глави Міноборони Сергія Шойгу. Країна вводила торговельні санкції, вживала заходів щодо російських оборонних підприємств. Зараз у списку санкцій вже більше тисячі осіб.

Крім того, Нова Зеландія передавала Україні бронежилети, шоломи та інші засоби захисту для військових, залучалася до програми тренувань українських бійців у Великобританії, надаючи більше сотні своїх інструкторів. 

У свою чергу прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн на сесії Генеральної Асамблеї ООН, закликала до глобальної заборони ядерної зброї і засудила вторгнення Росії в Україну. Вона назвала розв'язану Росією війну проти України " незаконною "і" аморальною", яка є" прямою атакою " на міжнародну систему, засновану на правилах.

Вас також можуть зацікавити новини: