Голова МЗС Естонії анонсував "справжній удар по Росії" / фото ua.depositphotos.com

Естонія планує стати першою країною Європейського Союзу, яка цього року легалізує конфіскацію пов'язаних з Кремлем активів для фінансування відбудови України. 

Цей крок, за словами міністра закордонних справ Естонії Маргуса Тсахкни для Bloomberg, "по-справжньому вдарить" по Росії.

Тсахкна оголосив, що уряд схвалить законопроект за два тижні перед тим, як відправити його до парламенту. Естонія, яка має спільний кордон з Росією, підштовхує інших членів ЄС рухатися вперед з загальноєвропейським планом, розплутуючи юридичні складнощі, пов'язані з конфіскацією активів, що потрапили під санкції. 

Відео дня

Ініціатива Естонії, яка розробляється з грудня минулого року, може вплинути на фінансові активи російського бізнесу в Естонії, що перебувають під санкціями ЄС, на суму близько 35 мільйонів євро. Згідно з естонською схемою, міжнародний реєстр збитків України буде використовуватися як основа для експропріації підсанкційних активів. Розробка ініціативи відповідно до законодавства ЄС була ускладнена сильними гарантіями приватної власності в Естонії, сказав Тсахкна.

Конфіскація заморожених російських активів

Як повідомляв УНІАН, раніше в Конгресі США зареєстрували законопроект про конфіскацію та передачу Україні у вигляді репарацій державних активів Росії, і в першу чергу - Центрального банку РФ. Після його прийняття президент США отримає право конфіскувати заморожені російські суверенні активи і передати їх для допомоги у відновленні України.

У травні уряд Бельгії оголосив про надання Україні 92 млн євро допомоги. Гроші були отримані з податкових надходжень від російських фінансових активів, заморожених в цій державі.

Також відомо, що станом на Травень цього року в Польщі заморожені активи російських олігархів на суму понад мільярд євро. Але для їх конфіскації необхідно внести поправки до Конституції. При цьому, в цілому в може передати Україні майже 200 мільярдів євро прибутку від заморожених активів РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: