Байден зіткнувся з новим викликом / колаж УНІАН

Техас проти США: міграційна криза як політична зброя

14:46, 29.01.2024
9 хв.

"Вихід Техасу зі складу США", "початок нової Громадянської війни" - такі повідомлення почали з’являтись в інформпросторі. УНІАН розбирався, наскільки небезпечною є міграційна криза в США і як це вплине на Україну. Спойлер – не довіряйте російським ЗМІ.

Проблема з незаконними мігрантами в США актуальна вже не перший рік. Можна пригадати, як за часів президентства Трампа, країна будувала стіну на кордоні з Мексикою. За Байдена будівництво стіни зупинили і кількість незаконних мігрантів, які щороку перетинають кордон із США, різко почала зростати. 

Найбільша кількість незаконних мігрантів потрапляє в США саме через мексиканський кордон. І якщо за 2019 випадків нелегального перетину цього відрізка було 977,5 тисяч, то протягом наступних двох років кількість збільшилася до 2,5-3 мільйонів людей на рік. За даними CNN, тільки в грудні 2023 року кордон Техасу нелегально перетнули 225 тис. осіб, що стало рекордом із 2000 року.

Для порівняння – населення всього Техасу складає майже 30 мільйонів людей. А щорічна кількість незаконних мігрантів, які сюди приїжджають, перевищує кількість населення 15 інших штатів країни. 

Відео дня

На тлі цього варто розуміти, що незаконні мігранти негативно впливають як на місцеве населення, так і на федеральну владу. Для перших це небезпечно з фінансової точки зору – мігранти готові працювати більше за менші гроші. Такі працівники імпонують працедавцям і, відповідно, місцеве населення залишається без роботи. Для федеральної влади "відкриті кордони", зокрема, збільшують обсяги наркотрафіку та зброї, який йде до країни. 

Колючий дріт розбрату: з чого почалася ескалація конфлікту

Приводом для початку теперішніх масштабних суперечок стало рішення Техасу самостійно перекрити кордон – встановити вздовж нього колючий дріт та пливучі бар'єри. 

Це не задовольнило федеральну владу, Техас звинуватили в негуманності, адже на кордоні через нові обмеження почали гинути люди. Федеральна прикордонна служба почала навіть знімати дріт на кордоні Техасу та Мексики. Але місцеві правоохоронці припинили пускати туди державних агентів. У підсумку, обидві сторони звернулися до Верховного суду, аби той знайшов правого. І той ухвалив рішення на користь Білого дому, тобто підтримав позицію Байдена.

Після цього губернатор Техасу Грег Ебботт (політик з табору Республіканської партії) відмовився підкоритися суду, заявивши, що штат має право захистити себе від "вторгнення", маючи на увазі незаконних мігрантів. На його бік стали губернатори інших республіканських штатів – загалом таких 25. Деякі з них, наприклад, губернатор Флориди, навіть оголосили про готовність відправити власні сили Нацгвардії для захисту кордону від мігрантів. 

Техас відмовився виконувати рішення суду, виявивши таким чином пряму непокору центральній американській владі. На тлі цього, в ЗМІ почали з'являтися провокативні заголовки навіть про можливий вихід Техасу зі складу США.

Вибори стали каталізатором, адже штат прямо критикує Байдена / фото president.gov.ua

Громадянська війна в США 2.0: наскільки це можливо? 

Деякі медіа провели сміливіші історичні паралелі, натякаючи, що США стоять на порозі другої Громадянської війни. Принаймні такі заголовки були в топі пошукових запитів. Але чи так це насправді? 

"Причина цього конфлікту – це все ж таки міграційна криза. Але далі йде її драматизація. Про цей конфлікт особливо активно пишуть у трампістських і російських ЗМІ. В Росії це - одна з головних тем: Штати за півкроку до розпаду. Це, звісно, велике перебільшення. Але вибори стали каталізатором, адже штат прямо критикує Байдена, і це є одним з індикаторів політичного процесу", – зазначає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. 

Дійсно, саме в російських ЗМІ можна побачити заголовки в стилі "Чому бунтівний Техас хоче незалежності?", чи "Друга громадянська війна в США". Насправді, про будь-які бажання Техасу вийти з США не йдеться, так само як про початок "другої громадянської війни". 

"Чому почали говорити про Громадянську війну? Тому що була війна між північчю та півднем країни. І хоча Техас тоді був новим штатом, він все одно був на боці Півдня. Але зараз проблема не в Півдні і Півночі. А в тому, хто "за" і хто "проти" Трампа. А все, що пов'язано з кордоном – це лише каталізатор цих розбіжностей. Трамп став чинником розбрату. І не лише по кордону, погляньте на Конгрес", – каже Фесенко. 

На думку політолога Руслана Бортніка, такий розбрат вже сам по собі є загрозою: "Якщо Дональда Трампа знімуть з виборчої кампанії рішенням суду, може виникнути ситуація, коли республіканці (трампісти) спробують розігрувати радикальніші сценарії, ставлячи під загрозу цілісність США. Але мені здається, що така ймовірність надзвичайно мала". 

За його словами, тема "незалежного" Техасу штучно розіграна саме напередодні виборів президента: "Техас фактично вигнав федеральних прикордонників і тепер намагається самостійно заблокувати кордон. Мені здається, що республіканці, які контролюють цей штат, намагаються бути популярними і показово підтримати кандидатуру Трампа. Ескалуючи проблему міграції, вони атакують політику Байдена. Тому, як на мене, мова йде про штучну ескалацію". 

Нелегальна міграція в США через кордон з Мексикою існувала завжди / фото REUTERS

Протистояння в рік виборів

Чи можна вважати, що йдеться виключно про підготовку Трампа до виборів? Здебільшого, так. Але варто розуміти, що міграційна криза в США – це дійсно актуальна проблема, яку необхідно вирішити. Втім, як було сказано вище, це проблема не лише Байдена – вона почалася задовго до нього. А передвиборчі спекуляції про міграційну кризу в США – це те саме, що обіцянки подолати корупцію у період виборів в Україні. 

"Ця криза виникла не раптово, вона накопичувалася. Нелегальна міграція в США через кордон з Мексикою існувала завжди. Просто останні роки стався сплеск. Тут йдеться не лише про Техас, просто цей штат розташований у напівпустелі, зона кордону охороняється здебільшого патрулями, тобто просто немає такого собі класичного контролю за кордоном. І цей сплеск став дуже великою проблемою для Техасу", – говорить Фесенко.

На думку політолога, головною причиною такого сплеску уваги до цієї теми є саме підготовка до виборів. І її вдало підхопили протрампістські та проросійські ЗМІ. Згадаємо-но, як свого часу РФ звинувачували у впливі на американські вибори напередодні призначення Трампа на пост президента. Тут можна помітити схожу технологію. 

"Особисто мене турбує не сама ситуація в Техасі, а загалом таке роздоріжжя. Це може призвести до того, що в США, внаслідок американських виборів, може виникнути політична криза. Проблема не в Техасі, вона може стати ширшою. А Техас може виступити каталізатором цієї кризи", – пояснює Фесенко. 

Саме тема мігрантів стала ключовою для республіканців напередодні виборів. Навколо неї вони будують свою політичну програму. Це помітно і по ситуації в Техасі, і по конфліктах на вищому рівні. Наприклад, в темі, яка обговорюється вже не один місяць - допомозі для України. 

Пристрасті навколо кордону частково заспокояться, коли Конгрес ухвалить рішення про реформу імміграційних правил / фото ua.depositphotos.com

Під загрозою допомога Україні

Тож як цей конфлікт вплине на допомогу для України? Відповідь від усіх експертів одностайна – негативно. Поки на кордоні Техасу та Мексики вирують пристрасті, Конгрес вже котрий місяць не може ухвалити рішення про реформу імміграційних правил. Однак саме ця реформа була вимогою республіканців для голосування про виділення фінансової та військової допомоги Україні. 

Коли ж у Конгресі нібито дійшли згоди про реформу, Трамп знову почав гойдати човен. Спершу лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл, який раніше виступав за допомогу Україні, заявив на закритому засіданні законодавців, що "політика щодо угоди змінилася". А вже за три дні сам Трамп заявив, що "погана угода з кордону значно гірша, ніж відсутність такої угоди". 

Загалом, дуже влучно ситуацію з допомогою Україні в своїй колонці описала журналістка видання The Atlantic Енн Еплбаум: "… американська політична система була захоплена та виведена з ладу радикальною, проросійською фракцією на чолі з Трампом – опальним екс-президентом, який використовував насильство та обман, щоб поновитися на посаді". 

То що, все це триватиме до самих виборів? Цілком можливо, що пристрасті навколо кордону частково заспокояться, коли Конгрес ухвалить рішення про реформу імміграційних правил. Це має допомогти розблокувати допомогу Україні. Втім, це не означає, що подібні конфлікти не виникнуть у майбутньому. 

"Конфлікти триватимуть до виборів. Проблема взагалі не в самих мігрантах, а в тому, що вони – нелегальні. Стіна на кордоні і всі інші питання – тут сторони можуть домовитися. Всі розуміють, що кордон треба посилювати і тут суперечок немає. Питання в легалізації незаконних мігрантів. У Байдена вважають, що якщо людина собі спокійно живе і не порушує закони, то має право отримати громадянство США. А республіканці вважають, що в цій ситуації треба заборонити таку легалізацію. В цьому головна суперечка", – нагадує Володимир Фесенко. 

Своєю чергою, Руслан Бортнік зазначає, що тема "проблем з мігрантами" затихне, якщо до влади прийдуть республіканці. І не тому, що буде вирішена: "Вона просто відійде на другий план. Коли влада зміниться на республіканську, кордони будуть закриті". 

Нікіта Шендеровський

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся