Теракт у "Крокусі" стався 22 березня / скриншот

Заяви "Ісламської держави" свідчать про те, що у Росії будуть і наступні теракти. Члени злочинної організації були дуже здивовані тим, що РФ у їхньому нападі звинувачує будь-кого, крім ІДІЛ.

"У майбутньому небезпека є реальною щодо терористичних актів у Росії. Я думаю, що ІДІЛ принаймні спробує здійснити терористичні акти для того, щоб підтвердити своє право на теракт. Вважаю, що їх зненацька захопило твердження росіян про те, що це зробив будь-хто інший, а не "Ісламська держава". Тобто ІДІЛ, чесно кажучи, були дещо здивовані. На мій погляд, заяви, які прозвучали, якраз свідчать про те, що теракти будуть і наступні. Хоча це може бути й частина такого підняття ставок у грі", - заявив в ефірі "Еспресо" директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

За словами експерта, останнім часом можна побачити, як розвиваються відносини між Талібаном і Москвою. У зв'язку цим ключовим питанням постає безпека Центральної Азії та запобігання поширенню ісламізму.

Відео дня

"Росіянам прийдеться знову переорієнтовувати свої спецслужби, а це буде зробити набагато важче, ніж у 2010-ті роки, коли вони змогли створити більш-менш дієву систему безпеки протидії ісламізму. Однак тоді це були конкретні виклики, що пов'язані здебільшого з Північним Кавказом. Зараз ситуація набагато гірша, враховуючи велику кількість гастарбайтерів, без яких росіяни обійтись не можуть. І те, що ми бачимо сьогодні на вулицях російських міст, а це і зростання ксенофобії, нападів, все інше - це також може актуалізувати у частини цих гастарбайтерів бажання помсти", - підсумував Семиволос.

Теракт у РФ - основні деталі

У Підмосков'ї 22 березня стався масштабний теракт. Невідомі відкрили вогонь уТЦ  "Крокусі", внаслідок чого загинули 143 людини, і є сотні постраждалих.

Російські силовики стверджували, що затримали "чотирьох виконавців нападу". Відповідальність за злочин узяли на себе бойовики "Ісламської держави", але в РФ це ігнорують і просувають "українсько-західний слід".Путін стверджує, що зловмисники намагалися потрапити на українську територію.

Українська влада заявляла, що Київ не має стосунку до злочину. Ба більше Начальник ГУР генерал-лейтенант Кирило Буданов говорив, що Росія щонайменше з 15 лютого поточного року знала про підготовку теракту.

Вас також можуть зацікавити новини: