Жолудь закликала співгромадян боротися з режимом Лукашенка / Фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу стосовно дівчини білоруського активіста Шишова, якого 3 серпня знайшли повішеним у київському парку.

Про це пише Белта.

21-річна Божена Жолудь живе в Україні з серпня 2020 року. Справу відкрили через її висловлювання під час акції пам'яті біля будівлі білоруського посольства в Києві.

Відео дня

"За даними слідства, в серпні 2021 року підозрювана, перебуваючи біля посольства Республіки Білорусь в Україні, закликала до масових заворушень, що супроводжуються насильством над особистістю і збройним опором представникам влади, тобто до вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі", - розповіли в управлінні Слідчого комітету РБ по Мінську.

Читайте такожМешканці Кабулу боятися виходити з власних домівок через озброєних бойовиків - журналісткаДівчина визнана підозрюваною за ч. 3 ст. 361 (участь на території іноземної держави в збройному формуванні або збройному конфлікті, військових діях, вербування або підготовка осіб до такої участі) Кримінального кодексу. 

Смерть Віталія Шишова

Голови громадської організації "Білоруський дім в Україні", громадянина Білорусі Віталія Шишова знайшли повішеним на території лісопаркової зони у Святошинському районі столиці. Напередодні дівчина Шишова повідомила, що чоловік пішов на пробіжку і не повернувся.

Кримінальне провадження розпочато за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Основні дві версії смерті Шишова, які розглядає поліція-самогубство і вбивство з імітацією самогубства.

В офісі президента запевнили, що Володимир Зеленський тримає дану справу на контролі.