Чарльза офіційно оголошують британським королем \ фото REUTERS

Чарльза III офіційно проголосили королем Великобританії на історичній церемонії у Сент-Джеймському палаці.

Як повідомляє BBC, першим Основну прокламацію підписав старший син короля і новий спадкоємець престолу принц Вільям, за ним свій підпис під документом поставила королева-консорт Камілла. Далі свої підписи поставили лорд-канцлер, представники Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії та інші особи королівства.

Церемонія оголошення супроводжувалася тим, що прапори, приспущені на знак жалоби по покійній королеві, піднялися на повну щоглу після Ради спадкоємства престолу, яку вперше транслювало телебачення.

Відео дня

На Раді Чарльз III зробив особисту заяву про смерть королеви Єлизавети II і дав клятву зберегти церкву Шотландії, оскільки у Шотландії існує поділ влади між церквою та державою. Зокрема, після короткої промови, в якій він віддав данину любові та поваги покійній королеві, Чарльз III з Біблією в руках виголосив клятву королівству та кожній його складовій окремо – Англії, Шотландії, Уельсу та Північній Ірландії.

Потім Чарльз III підписав документ, що засвідчує його клятву.

Серед присутніх на церемонії була Камілла, дружина Чарльза та син короля Вільям, новий принц Уельський. Також там були присутні члени Таємної ради, куди входять діючі та колишні члени британського уряду, а також представники церкви та судових органів.

Перше публічне проголошення короля зроблено о 12:00 з балкону Friar Court палацу Сент-Джеймс у Лондоні, цей момент як зазвичай супроводжувався багатовіковою феєрією, коли трубачі грають фанфари та запускають салюти у Гайд-парку та Лондонському Тауері.

Хвиля подальших проголошень пройде по всій Британії до неділі. Після проголошення прапори знову будуть приспущені на знак жалоби.

73-річний Чарльз автоматично став монархом після смерті королеви в четвер, але сьогоднішні процедури є конституційною формальністю щодо визнання його суверенітету. Зазвичай такі церемонії відбувалися протягом 24 годин після смерті суверена, але пізнє оголошення про смерть королеви означало, що їх неможливо було організувати вчасно у п’ятницю.

Як повідомляв УНІАН, новий король Великобританії Чарльз III вже виступив із першим телевізійним зверненням до нації, в якому розповів про свою матір – королеву Єлизавету II, а також пообіцяв продовжувати її шлях традицій.

У четвер у віці 96 років у шотландському замку Балморал померла королева Великобританії Єлизавета II. 

Вас також можуть зацікавити новини: