Науседа закликав дати Україні гарантії безпеки / фото REUTERS

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що західні союзники повинні знайти спосіб компенсувати Україні свою нездатність надати їй повноправне членство в НАТО.

Таку заяву він зробив під час виступу перед журналістами напередодні саміту Європейського політичного співтовариства в Булбоаку (Молдова), пише Sky News. "Україна повинна знати, що станеться після закінчення війни", - сказав Науседа.

Водночас генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що після закінчення війни безпека України має бути гарантована, проте союзникам ще належить опрацювати деталі того, як це організувати.

Відео дня

"Коли війна закінчиться, ми повинні переконатися, що у нас є структура, яка не призведе до паузи в діях Росії проти України", - сказав він.

Україна хоче вступити до НАТО: що відомо

Нагадаємо, що влітку 2020 року Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ президент Володимир Зеленський підписав заявку на вступ України до Альянсу в прискореному порядку. 

Генсек Альянсу, коментуючи заявку України, сказав, що зараз країни-члени зосередили увагу на допомозі країні.

Відомо, що наступний саміт НАТО пройде у Вільнюсі 11-12 липня. На нього запрошений президент України Володимир Зеленський.

У квітні високопоставлений чиновник НАТО на умовах анонімності сказав журналістам, що на цьому саміті хочуть прийти до рішення, яке "задовольнить всіх".

Вас також можуть зацікавити новини: