Бої у Хартумі спалахнули несподівано / скріншот

Українське ГУР на території іншого континенту знову зіткнулося з ПВК "Вагнер" і провело зухвалу рятувальну спецоперацію під кодовою назвою "Троянський верблюд". Як Україна надзусиллями повела евакуацію своїх громадян прямо з-під носа суданських дружків і найманців Пригожина, йдеться в сюжеті ТСН.

Вибухи, охоплені вогнем будинки, криваві сутички, на вулицях - артилерійські дуелі та бронетехніка, в небі - винищувачі, сотні вбитих. Все це про Хартум - столицю Судану.

В епіцентрі бойових дій залишилися багато іноземців, серед них були й українці. Більшість наших громадян працювали тут авіаційними інженерами, пілотами та бортпровідниками.

У Судані немає ні захищеної американської бази, ні авіації, ні бронетехніки, а кількість задіяних спецпризначенців дуже мала, розповідає учасник операції з позивним "Ярема".

"Ми діяли самотужки - без бронетехніки, без авіації, важкого озброєння. Всі наші сили задіяні на фронті", - зізнається він.

Українська розвідка залучила місцевих, розрахувала найбезпечніші маршрути, скористалася оголошеним перемир'ям й почала свою операцію. Місія ускладнювалась географічним розташуванням Хартума - це самісінький центр Судану.

Війну в Судані розпалила Росія. Зараз там йде протистояння між регулярною армією на чолі з генералом Абдель Фаттахом аль-Бурханом і так званим спецназом - Силами швидкого реагування.

"Цей спецназ назбирав Мухаммад Хамдан Дагал, найбагатша людина Судану і великий "дружок" Пригожина. Разом з ПВК "Вагнер" Дагал захопив найбільші копальні золота в Судані й створив колосальну армію найманців, практично рівну за чисельністю з державною армією Судану", - розповідають журналісти ТСН.

Росія краде суданське золотою, поповнює ним свої золотовалютні резерви, тому дуже зацікавлена, аби й надалі її ПВК контролювали копальні.

Війна у Судані 

Раніше у Судані почалися зіткнення між армією країни та Силами швидкого реагування. Бої розгорталися дуже швидко, повідомлялося про сотні вбитих та поранених цивільних. 

У столиці Судану Хартумі спостерігалися проблеми з наданням медичної допомоги, з електро- та водопостачанням.

Тут з'ясувався "російський слід": журналісти дізналися, що ПВК "Вагнер" постачає ракети Сила швидкого реагування.

25 квітня в ГУР Міноборони України повідомили, що із зони збройного конфлікту в Судані евакуйовано 87 громадян України.

Вас також можуть зацікавити новини: