Аналітики пояснили, чому війська ЄС варто відправити в Україну / ілюстративне фото - facebook.com/JointForcesCommandAFU

26 лютого президент Макрон заявив, що європейці можуть направити війська в Україну. Цю ідею розкритикували в низці країн, проте в його заяві був і інший важливий момент – він відображає зростаючий консенсус серед європейців щодо того, що перемога Росії означатиме серйозну поразку для всіх.

Як пише Центр аналізу європейської політики (CEPA), ризик поразки України, якщо поставки зброї продовжуватимуть сповільнюватися, є реальним. Тепер лідери ЄС повинні реалізувати свою концепцію стратегічної автономії, відправивши війська в Україну.

"Будь-які передові сили ЄС звільнили б українські підрозділи для застосування на фронті, сприяючи збільшенню бойових сил. Пасивна підтримка дозволила б ЄС реформувати українську логістику та розмістити технічне обслуговування ближче до лінії фронту, а не передислоковувати активи до Польщі та Румунії для ремонту", – наголошують експерти. 

Відео дня

Водночас більш активні місії можуть включати забезпечення безпеки кордонів, охорону великих міст або зони ППО на захід від Дніпра. Такі дії не дозволять Росії відкрити ще один фронт із Білорусі та зупинять атаки крилатими ракетами та безпілотниками проти українських цивільних осіб та критичної інфраструктури, вважають автори статті.

"Будь-яке розгортання військ ЄС дасть рішучий сигнал Москві та Вашингтону, що це сила, яку слід сприймати серйозно. Звичайно, використання військових сил вимагатиме чіткого повідомлення Путіну про те, що операції ЄС не будуть ескалаційними, оскільки сили ЄС проводитимуть лише оборонні операції", – йдеться в матеріалі.

Така військова операція ЄС на території України мала б серйозні наслідки. По-перше, стратегічна автономія Євросоюзу продемонструвала б готовність до військового захисту незалежної та демократичної України. Такі захисні сили ЄС легітимізували б роль і цінність блоку, оскільки їх основною метою буде захист цивільного населення та інфраструктури.

По-друге, Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі розслідує атаки Росії на цивільну інфраструктуру як військові злочини. Гуманітарна та правова позиція була б зрозумілою, оскільки сили ЄС стримували б атаки, а батареї ППО ЄС могли б захистити великі українські міста від російських крилатих ракет і безпілотників.

По-третє, враховуючи, що в ЄС уже функціонує Військова місія на підтримку України (EUMAM-Україна), щоб навчити та спорядити 40 000 українських солдатів, переміщення сил під прапором ЄС в Україну покращить якість навчання. Зокрема, це дасть можливість радникам та інструкторам із ЄС дотримуватись українських ТТП (тактика, техніка, процедура).

"Зрештою, українські військові та сили безпеки розосереджені, щоб захищатися від можливого чергового російського вторгнення з Білорусі. Розгортання сил ЄС уздовж цих прикордонних регіонів дозволило б Україні залучити більше їхніх ресурсів і особового складу безпосередньо до східної лінії зіткнення. Такі оборонні сили ЄС вивільнили б понад 20 українських бригад для підготовки та виконання бойових завдань EUMAM", – йдеться в матеріалі. 

На думку експертів, якщо ЄС прагне досягти стратегічної автономії та гарантувати, що Україна залишиться вільною та незалежною, тоді життєво важливим інтересом Європи є гарантувати, що Росія не завдасть Україні військової поразки. Зрештою, ЄС має можливість зупинити імперське захоплення територій, відправивши свої оборонні сили в Україну. 

"Очевидно, що перебування будь-яких сил ЄС в Україні пов’язане з ризиком, але Путін прагне використати уникнення ризику. ЄС не може дозволити, щоб його паралізував страх, що військові блоку можуть зазнати втрат. Це буде виключно оборонна місія для підтримки суверенітету та миру на європейському континенті", – резюмували експерти.

Відправка західних військ в Україну: що передувало

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про можливу відправку військових в Україну у майбутньому. У разі ухвалення такого рішення, солдати західних країн участі у бойових діях не братимуть, наголосив очільник МЗС Франції Стефан Сежурне. 

Уряд Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії не планує перекидати війська в Україну для широкомасштабного розгортання. Цю ідею також не підтримали в Німеччині, Польщі, Чехії та інших країнах. 

Офіційний спікер Ради національної безпеки при Білому домі Адрієнн Вотсон також наголосила, що Сполучені Штати не надсилатимуть свої війська на фронт в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: