Путін перебазує зброю в Баларусь, щоб підпорядкувати її / фото REUTERS

Кремль розміщує свою ядерну зброю в Білорусі для того, щоб посилити свій контроль на білоруською армією. Про це йдеться в новому зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW).

Вчора стало відомо, що Росія і Білорусь підписали угоди про розміщення російської ядерної зброї на білоруській території. Однак аналітики сумніваються, що сама зброя дійсно опиниться в Білорусі.

Вони констатують, що Росія і так має можливості завдати ядерного удару по будь-якій точці планети, навіть без розміщення самої зброї в Білорусі. До того ж на практиці сценарій із застосуванням ядерної зброї в ISW вважають вкрай малоймовірним.

Відео дня

Водночас аналітики звернули увагу на слова російського міністра оборони Сергія Шойгу, який підкреслив, що Росія збереже контроль над тактичною ядерною зброєю, якщо вона буде розгорнута в Білорусі. Також Шойгу пообіцяв направити додаткові російські війська до Білорусі для розвитку військової інфраструктури, розширення спільної бойової підготовки та ведення розвідувальної діяльності біля кордонів "Союзної держави".

"Розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі вимагає як значної військової інфраструктури, так і російського командування і контролю над підрозділами білоруських збройних сил. Кремль, ймовірно, має намір використовувати ці вимоги для подальшого підпорядкування білоруської сфери безпеки Росії", – вважають в ISW.

Росія направляє ядерну зброю до Білорусі

В кінці березня поточного року Володимир Путін повідомив, що в Білорусі вже почалося будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї. Об'єкт планують закінчити до 1 липня.

25 травня міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про порядок утримання нестратегічної ЯЗ на білоруській території. При цьому Олександр Лукашенко заявив, що ядерну зброю нібито вже почали переміщати з Росії до Білорусі.

Вас також можуть зацікавити новини: