Експерт розповів, чи піде Лукашенко війною на НАТО / фото ua.depositphotos.com

Олександр Лукашенко розсипався погрозами про вторгнення в одну із сусідніх країн ЄС із території Білорусі. Зокрема, йшлося про прорив Сувалкського коридору.

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко зазначив, що на перший погляд може здатися, що білоруська армія готується до війни, але це враження хибне.

"Не дивлячись на низку навчань, підвищення боєздатності білоруської армії і формування під прикриттям подібних заходів ударних угруповань не спостерігаються. Також слід врахувати, що з літа 2022 року пульсувала інформація про намір Лукашенка збільшити чисельність армії з 48 до 80 тисяч осіб. А в лютому 2023 року він же заявив, що в разі війни Білорусь може її наростити і зовсім до півмільйона. Але фактично з 2022 року чисельність білоруської армії в більший бік не змінилася: як були 48 тисяч, так і залишилися. При цьому сухопутних військ налічується близько 12 тисяч, а з обслуговуючим цивільним персоналом - до 16,5 тисячі. Тож, попри постійні навчання, войовничі заяви Олександра Лукашенка і різного роду вкиди, на ділі якісних і кількісних змін із білоруською армією весь цей час не відбувалося", - пояснив експерт у статті для видання "Обозреватель".

Відео дня

При цьому він нагадав, що Росія спустошила запаси Білорусі у військовій техніці, озброєнні та боєприпасах. Він вказав, що, з огляду на всі чинники Білорусь реалізувати такий прорив не зможе.

"Якщо говорити про можливий сценарій прориву Сувалкського коридору, то це можуть спробувати здійснити з території Білорусі російські війська, але з відповідною кількістю ударного угруповання. А це щонайменше стотисячне угруповання на початковому етапі - з урахуванням глибини прориву, ширини утримуваного коридору і ворожого середовища, в якому доведеться утримувати територію. При цьому утримання коридору без розширення зони контролю - це дуже складне завдання, виконання якого не під силу РВВ у їхньому нинішньому стані тотального ув'язування в Україні", - зазначив Коваленко.

Таким чином, аналітик вважає, що якщо з якоїсь причини інтенсивність бойових дій в Україні знизиться і російські окупаційні війська почнуть зазнавати менше втрат, то у них з'явиться можливість накопичувати ресурс і за його рахунок формувати нові підрозділи, створюючи потенційну загрозу.

Напруга навколо Сувалкського коридору - головні новини

Минулого літа, коли найманці російської ПВК "Вагнер" прибували до Білорусі, у Держдумі РФ заявили, що їхнім завданням може стати спроба захоплення Сувалкського коридору.

Зі свого боку в Міноборони Польщі заявили про формування підрозділів, які мають зміцнити оборону Сувалкського коридору.

26 березня 2024 року Лукашенко обговорив з військовими, чи зможуть захопити й утримати Сувалкський коридор.

Вас також можуть зацікавити новини: