Ступак розповів, чому Лукашенко міг піти на переговори з Пригожиним / фото ua.depositphotos.com

Колишній працівник СБУ, експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко виступив перемовником під час заколоту Пригожина і допоміг ватажку "вагнерівців", бо він йому дійсно потрібен.

Таку думку він висловив в ефірі "24 каналу". За його словами, є два варіанти, чому Лукашенк вирішив побути "миротворцем". Одним із них є звʼязки Пригожина в Африці, де він багато років заробляє гроші і здійснює вплив на політику деяких країн в регіоні. Можливо, Лукашенко хотів, щоб за сприяння Пригожина білоруські товари потрапили на африканський ринок.

Проте Ступак вважає, що другий варіант все ж більш імовірний. Експерт припускає, що Лукашенко хотів, щоб білоруські військові проходили навчання у "вагнерівців". У ЗМІ зʼявлялася інформація, що в Білорусі будують військові табори для найманців цієї ПВК. 

Відео дня

"У Лукашенка є великий комплекс меншовартості у порівнянні з Україною. Він розуміє, що білоруські військові взагалі не мають досвіду. Він чудово розуміє, що він у цьому програє та, можливо, у такий спосіб купив за великі гроші "класного тренера", який повинен навчити білоруське військо", – додав він.

Заколот Пригожина: ключові події "бунту" в РФ

23 червня ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що по позиціях його найманців завдала удар російська армія, і анонсував похід на Москву "зупиняти" міністра оборони Сергія Шойгу. Його найманці безперешкодно перетнули російський кордон, взяли під контроль Ростов та дійшли аж до Московської області. За цей час "вагнерівці" збили декілька одиниць російської авіації.

Однак за 200 км до Москви Пригожин зупинив рух військової техніки. Таке рішення він ухвалив після перемовин з Олександром Лукашенком, які провели за погодженням Путіна, під час яких "вагнерівцям" нібито надали гарантії безпеки. Також повідомлялося, що за підсумками розмови Пригожин поїде до Білорусі.

26 червня на заколот Пригожина вперше публічно відреагував президент США Джо Байден. Він наголосив, що ні США, ні інші країни Заходу до дій ватажка "вагнерівців" не причетні. 

Вас також можуть зацікавити новини: