По жаринах, як по асфальту. Як я був вогнепрохідцем
По жаринах, як по асфальту. Як я був вогнепрохідцем

По жаринах, як по асфальту. Як я був вогнепрохідцем

13:52, 28.05.2007
6 хв.

Сибірський шаман з українським прізвищем вчить ходити по жаринах. Обпектися, ступаючи на тліючі головешки? Не з моїм щастям...

Я довго згадував, звідки в мені з`явилося бажання ходити по вуглинах. Пам`ять відсилала в дитинство. Ліс, багаття, голі п`яти - ясна річ, з необережності, траплялося, наступав на вуглинки. Було боляче і прикро від власної необережності. З часом почав розуміти, що треба переформулювати питання: не як вберегти себе від того, щоб наступати на розпечене вугілля, а як зробити так, щоб при цьому не обпектися.

У відповідь на слово «fire-walking» (рос. “углехождение”) Інтернет видає безліч сторінок. Виявляється, в Росії є навіть Клуб вогнепрохідців «Танцующие на углях». Також я дізнався, що вогнеходіння заняття не тільки для божевільних містиків-маргіналів у драному одязі. Цю справу з великим задоволенням освоюють цілком успішні дядьки - бізнесмени і менеджери великих підприємств. Бо вважається, що ходіння по вогню не тільки укріплює здоров`я, втрачене в боротьбі за грошові знаки, але і допомагає в кар`єрі. Важко, звичайно, довести зв`язок між одним і іншим, але ті ж містики пояснюють це таким чином: вогнеходіння вирівнює відносини з простором. А це допомагає знайти свій шлях. Загалом щось таке.  

В Україні практики ходіння по вуглинах організовує езотерік-студіо «Город Мастеров». З інформації, розміщеної на їх сайті http://stezja.kiev.ua/, я дізнався про приїзд до Києва сибірського шамана Андрія Яценка, який якраз навчає вогнеходінню. Практика зазвичай проходить за вісім кілометрів від міста в лісі по Варшавській трасі. Там я і зустрів шамана: Андрій збирав дрова для багаття, на залишках якого нам і належало прогулятися. В цілому охочих набралося сім чоловік. Люди зовсім різні: наприклад, програміст Микола захотів пройти по розпеченому вугіллю після того, як побував в Америці і відвідав музей індіанської цивілізації.   

Відео дня

- Треба, щоб дрова для багаття збирав кожен, хто ходитиме, - сказав Андрій.

Від сибірського шамана з українським прізвищем віє спокоєм, в його рухах абсолютно відсутня метушня, у нього тихий голос - все це, між іншим, ознаки справжнього Майстра. Ми збираємо гілля, викладаємо їх на поляні колодязем, над яким споруджуємо курінь.

По жаринах, як по асфальту. Як я був вогнепрохідцем

Андрій розповідає про світи, якими їх бачать шамани, говорить, що треба попросити дух вогню прийняти нас, для чого ми всі кладемо у гілки шматочки їжі, принесеної з собою. Яценко бере в руки металеву чашу, куди ми ллємо молоко, горілку, кидаємо шматочки продуктів. За допомогою гачкуватої гілочки рослини артиш, яку в Сибіру називають «руки шамана», він зачерпує приготовану суміш, бризкає на чотири сторони навколо себе, потім - вгору. Трохи вживає внутрішньо, користуючись гілочкою, як ложкою. Те ж саме роблять всі учасники дійства. Черга доходить до мене, я відзначаю, що суміш, інгредієнтами якої стало молоко, горілка, печиво, топлене масло і ще безліч несумісних продуктів, вийшла на диво смачною. Здається, духу вогню сьогодні дуже пощастило.

Шаман підпалює гілки, через декілька хвилин перед нами виникає величезне полум`я, в яке Андрій виливає вміст чаші. Дух вогню пирскає і поглинає дари. Ми сідаємо навколо багаття, вогонь і травневе сонце шкварять так, що всі учасники містерії невдовзі намокають від поту. Андрій б`є в бубон, який він привіз з собою з Сибіру. Потім грає на варгані, стародавньому самозвучному язичковому музичному інструменті. Ми сидимо, думаємо про духів вогню і місця, на якому ми знаходимося. Я, окрім цього, думаю про те, що якби так час від часу думали батьки різних націй, то не було б Чорнобиля та інших екологічних непорозумінь.

Дрова згорають, залишаючи після себе жарини. І ось тут мені раптово стає боязко. Це можна порівняти з відвідинами стоматолога: ти записуєшся на прийом, приходиш до нього і все начебто йде нормально, але, побачивши в руках лікаря шприц, переживаєш страх. «І ось по цих головешках мені треба буде зараз ходити», - сягає думка. - «П`ятсот-шістсот градусів, між іншим, я читав».      

- Андрію, а буває так, що люди обпікаються, - питаю у шамана. 

- Буває. Але коли вперше - ніколи. Обпікаються люди, які ходять вп`яте або вшосте. У них відкриваються енергетичні канали, і тоді трапляються невеликі опіки. А оскільки на наших стопах розташовані біологічно активні точки, що мають зв`язок з нашими органами, то опік говорить про те, що відбувся вплив.  

Ясно. Значить, обпалити стопи мені з моїм щастям не світить. Озброївшись цією думкою, я починаю рухатися в хороводі, який ми починаємо водити під розмірений бій бубна. Ми робимо декілька кіл навколо залишків багаття. Потім - найголовніше: шаман таки проходить по жаринах, всі інші йдуть за ним. Доходить черга і до мене: кілька кроків по тліючому дереву даються легко. Так, якийсь дискомфорт виник у ступнях, але опіків немає, скоріше незручність створюється завдяки тому, що вуглини гострі. Робимо ще одне коло, знову проходжу по вуглинах, ніби пірнаю ногами в них, потім знову і знову. Спочатку я ходжу по маленьких головешках, потім вирішую ступити у досить велику гору вуглин. Обпікаюся. Але не надто, так, що вистачило пройти ще кілька разів.

По жаринах, як по асфальту. Як я був вогнепрохідцем

Практика закінчується, ми всі сідаємо на колоди, відпочиваємо. Обійшлося без жертв і руйнувань, ніхто не обпікся. У мене, правда, з`явилися на стопах невеликі почервоніння. Андрій говорить, що це, швидше за все, тому, що я думками випадав із загального процесу, адже у мене було ще завдання зафіксувати все. До ночі почервоніння зникне, а зараз шаман рекомендує кожному з нас узяти собі трохи жару, який зараз набув цілющих властивостей. Вживати треба внутрішньо, має очищуючі властивості.

Ось, власне, і все. Ми відвезли додому відчуття тепла в ногах. Згадалася аналогія зі страхом перед стоматологом. У нашому випадку, напевно, варто сказати, що хороший фахівець шкоди не принесе, болю не заподіє.  

Ірина Золотько, керівник езотерік-студіо «Город Мастеров», говорить:

- Наша студія проводить вогнеходіння вже не вперше. Окрім цієї практики, ми проводимо досить багато інших семінарів і тренінгів, але за силою своєї дії - вогнеходіння одне з найпотужніших. В результаті вогнеходіння відбувається очищення на енергетичному рівні, що сприятливо позначається на фізичному тілі і взаєминах з людьми, життя учасників після практики стає гармонійнішим, людина знаходить внутрішній спокій і стає упевненішою і  успішнішою у звичайному житті.

Юрій Поліщук, спеціально для УНІАН

Фото автора

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся