Карта України обростає дивами. Цього разу – природними
Карта України обростає дивами. Цього разу – природними

Карта України обростає дивами. Цього разу – природними

09:45, 28.08.2008
7 хв.

Україна нарешті показала своє природне обличчя... Ми маємо унікальні печери, цілющі озера, єдину в Європі пустелю, яблуню-колонію, якої не знайдеш ніде більше в світі...

Україна нарешті показала своє природне обличчя. І довела, що нам є чим пишатися і дивувати не лише самих себе, а й вибагливих і бувалих іноземців. Ми маємо унікальні печери, цілющі озера, єдину в Європі пустелю, яблуню-колонію, якої не знайдеш ніде більше в світі і багато інших надзвичайних природних об’єктів, справжніх чудес.

– Відтепер, коли будуть говорити про Україну як в її межах, так і за кордоном, згадають, що це країна з унікальними природними ландшафтами, багатобарвною і неповторною природою, і в цій країні було визначено 7 найкращих природних чудес, – заявив ініціатор акції “7 природних чудес України” Микола Томенко на початку церемонії оголошення переможців.

Відео дня

Отже сімка природних чудес України виглядає наступним чином: заповідник “Асканія-Нова” (Херсонщина), регіональний ландшафтний парк “Гранітно-степове Побужжя” (Миколаївщина), Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська і Хмельницька області), Мармурова печера (Крим), Національний природний парк “Подільські Товтри” (Хмельниччина), озера Світязь (Волинь) і Синевир (Закарпаття).

Спеціальних номінації удостоїлися Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент в Криму, Олешківськім піски на Херсонщині і Оптимістична печера на Тернопільщині.

Директор національного природного парку “Подільські Товтри” Олег Янковський очікував на перемогу.

– В Інтернет-опитуванні до сьогодні ми йшли першими з відривом від багатьох учасників. Я ціную своїх колег, своїх конкурентів, але Поділля є Поділля. Це центр Європи, це Швейцарія на території України. Це красота, яку не можна забути, – ділиться Янковський. – Хто побував хоч раз у місті Камянець-Подільськлму і побачив наші Товтри, другий раз обов’язково приїде. Як море манить до себе моряків, так наша природа манить до себе туристів.

А от директор центру спелеотуризму “Онікс-Тур”, відкривач Мармурової печери Олександр Козлов навіть не сподівався увійти у сімку.

– Це для мене стало цілковитим сюрпризом, дуже приємним. Я думав, може ми потрапимо у якусь додаткову номінацію.

У Мармурової печери був сильний конкурент – Оптимістична печера на Тернопільщині. До речі, за результатами Інтернет-голосування, вона посіла 3 місце. Але експерти вирішили, що для туризму більше придатна печера Мармурова, а Оптимістичній виділили спеціальну номінацію. Козлов об’єктивно вважає перемогу над конкурентним об’єктом заслуженою.

– Оптимістична печера унікальна тим, що вона найдовша в гіпсах. Показати її великій кількості населення не можливо. Бо це спортивна печера, де потрібно мати спецспорядження, довго повзти, щоб потрапити в саму печеру, – пояснює Козлов. – А Мармурову можуть відвідати сотні людей кожного дня.

Загальнонаціональна акція “7 природних чудес України” тривала з 1 листопада 2007 р. Спочатку за пропозицією експертів визначили 100 номінантів, потім вони вибрали з них 21 об’єкт, згодом стартувало Інтернет-голосування та експертне. Експертний супровід забезпечувався Інститутом геологічних наук НАН України та фахівцями біологічних, географічних та геологічних факультетів провідних вузів країни. Отже місцевий патріотизм, який зазвичай поєднує Інтернет-голосуванння, оптимально поєднали з фаховою позицією і вийшли на найчудовішу природну сімку.

Отже за результатами двох турів “чудесних” акцій туристична карта України, яка за словами організаторів акції в майбутньому поповниться духовними, культурологічними та іншими чудесами, вже почала формуватися. Тож професійні туристи і аматори вже можуть підбирати собі маршрути.

Якщо ви живете, наприклад, у серці України, то в столиці ви звісно вже відвідали Києво-Печерську Лавру та Софію Київську, отже на Київщині вам залишається обов’язково побачити Переяславський музей. А якщо поїхати на північ і захопити Чернігівську область, де варто побувати у знаменитих Антонієвих печерах, а далі прямувати до Новгород-Сіверського – малої батьківщини Леоніда Даниловича, де можна подивився на чудові розливи Десни – Деснянську оболонь. А якщо ви вирішили поїхати на південь від столиці, на Черкащину, то неодмінно заверніть у Шевченківський заповідник в Каневі, де заодно побачите і Канівські гори, а там вже і до Умані недалеко, де розташований знаменитий  Софіївський парк.

Якщо ви запланували подорож на Схід України, то на своєму шляху обов’язково відвідайте Кочубеївські дуби на Полтавщині і яблуню-колонію на Сумщині. А вже зарядившись енергією дерев прямуйте до Харкова, де розташований Будинок державної промисловості, а на Донеччині відвідайте Святогорську лавру та заповідник “Кам’яні могили”.

Багата на дива Хмельниччина... Там і заповідник “Кам’янець”, і Подільські Товтри, і Дністровський каньйон. А неподалік вже і Чернівецькі чудеса: Хотинська фортеця і Буковинські водоспади. Далі на Захід тягнуться Карпати. Тут вже Івано-Франківщина “володіє” найвищою точкою України – Говерлою, а в Коломиї розташований унікальний музей у формі яйця – “Писанка”. А з іншого боку гір вже і Закарпаття зі старовинним мукачівським замком “Паланок” і високогірним озером Синевир.

Північно-західна Україна теж вас здивує. Взяти хоча б рівненські Базальтові стовпи і комплекс князів Острозьких чи волинський Луцький замок та цілюще озеро Світязь. На Львівщині теж є свій замок – Олеський, а ще дивні Урицькі скелі. А на Тернопільщині розташована одна з трьох православних святинь України – Почаївська лавра і вже вище згадувана Оптимістична печера.

Якщо прямуєте на Південь, то у Запоріжжі не можна не відвідати Хортицю і Кам’яну могилу під Мелітополем. У Херсонщині обов’язково зупиніться в Асканії Новій і зробіть екскурсію до Олешківських пісків. На Одещині відвідайте українську Венецію – Вилкове, де розташований Дунайський біосферний заповідник і відомий одеський театр опери і балету. У Миколаївщині своє чудо – Гранітно-степове Побужжя.

Найбільша концентрація див вийшла в Криму. Там і Херсонес Таврійський, і Лівадійський палац, і Карадазький природний заповідник, і Мармурова Печера, і Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент.

Кіровоградська, Луганська, Дніпропетровська і Житомирська області поки не позначені на туристичній карті, але це не означає, що ці регіони не мають своїх див. Просто ще не показаний весь їхній потенціал – культурологічний, історичний, духовний і т.д.

– На сьогодні презентувати Україні крім історії, культури і природи поки нічого, – наголосив Томенко. – Ні політика, ні економіка не є гідною візитівкою країни.

Хоча наступну акцію оголошено не було, Микола Володимирович всіх запевнив, що чудоманія триватиме. Найближчим часом будемо шукати свої духовні, культурологічні або історичні дива.

Анна Ященко

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся