Закриття ОМКФ: пошуки українських дружин і неочікувані результати
Закриття ОМКФ: пошуки українських дружин і неочікувані результати

Закриття ОМКФ: пошуки українських дружин і неочікувані результати

14:25, 24.07.2011
4 хв.

“Кращий режисер” ОМКФ Оліас Барко зізнався, що хоче знайти собі в Україні дружину... Результати основного журі у дечому збіглися з рішеннями паралельного журі.

Другий Одеський міжнародний кінофестиваль вдруге за сезон зібрав своїх гостей на червоній доріжці біля Оперного театру, де 23 липня відбулась урочиста церемонія закриття кінофесту.
Закриття ОМКФ: пошуки українських дружин і неочікувані результати

Більшість гостей відкриття до закриття не залишились. Отримавши нагороду від ОМКФ “За внесок до кінематографу”, Микита Міхалков всього кілька днів провів в Одесі, презентувавши на одному із вечірніх оупен-ейрів свою стрічку “Раба кохання”. Не залишився погостювати і голлівудський актор Джон Малкович, він поїхав вже за день після відкриття. На всі вісім днів кінофесту залишились лише члени основного журі – Ада Роговцева, Марія де Медейруш, Валерій Тодоровський, Клаус Ебер і Єжи Штур. Крім того, залишились і члени паралельних журі – американський режисер українського походження Вадим Перельман, продюсер Олег Кохан, український кінознавець і сценарист Сергій Тримбач та інші. Загалом гості ОМКФ – це стихійна маса творчих груп фільмів конкурсної та позаконкурсної програм, які кожен день змінюють один одного.
Церемонія закриття виглядала вже дещо апатичною – мабуть, свій відбиток залишили мало не щоденні дегустації коньяку “Шустов” гостями кінофесту. До речі, гостей і членів журі цього року очікувала вже більш гламурна програма – на зміну тогорічним вечіркам в одному з клубів на березі моря прийшли прогулянки на яхті, вечері в престижних ресторанах і екскурсії на завод “Шустов”. Тож, тієї неформальної атмосфери, що панувала на першому Одеському кінофестивалі, відтворити не вдалось.
Закриття ОМКФ: пошуки українських дружин і неочікувані результати

- Мені подобається Одеський кінофестиваль. У нього є чудовий потенціал, - стверджує актриса театру і кіно Ада Роговцева. – Це – місце для зустрічі молодого та старшого покоління кіноперсон, місце для обміну досвідом і інтересами. Чудово, що цього року організатори залучили до кінофесту багато студентів – можливо, за цим стоятиме майбутнє українського кінематографу.
Оголошуючи свої рішення, журі постійно запевнювало глядачів в тому, що переможців обирали одноголосно. Результати, до речі, здивували багатьох – наприклад, головний приз отримала стрічка “Дівчинка-шибеник”, яку демонстрували ще на початку кінофесту. Приз глядацьких симпатій отримала дебютна робота Ясмін Самдерелі “Альманія: Ласкаво просимо в Німеччину”. Нагороду за кращу режисерську роботу - француз Оліас Барко - за чорну комедію “Вбийте мене, будь ласка”. Кращою акторською роботою визнана роль ізраїльтянки Карен Бергер у стрічці 2Night. Спеціальні призи від журі отримали уругвайська стрічка “Термін придатності” і болгарська “Прихисток”.
- Якщо до інших стрічок ми мали деякі сумніви, то “Дівчинка-шибеник” нам сподобалась від самого початку. Мені здається, що навіть я не міг би зняти такої стрічки, яку зняла Селін Ш’ямма. Вона створила окремий світ, яким жили глядачі, і кожен зміг знайти у цій стрічці те, що б йому сподобалось. А найважче – режисер залучила до роботи дітей, з якими, як відомо, працювати дуже складно.

Відео дня

Закриття ОМКФ: пошуки українських дружин і неочікувані результати

“Кращий режисер” ОМКФ Оліас Барко зізнався, що в Україну він приїхав з особливою метою:
- Приїхавши до України, я зрозумів, що просто зобов’язаний знайти собі тут дружину, - зі сміхом зізнається він. – Мене збентежила краса українських жінок – ніколи не бачив таких. Тож, тепер, отримавши ще і нагороду від Одеського кінофестивалю, у мене буде більше шансів.
Результати основного журі у дечому збіглися з рішеннями паралельного журі. Наприклад, за рішенням кінокритиків кращою стрічкою конкурсної програми кінофесту стала чорна комедія “Вбийте мене, будь ласка”, а Федерація кіноклубів нагородила “Дівчинку-шибеника”. А Габріель Лерман, член Ассоціації голлівудської преси (організація, яка вручає одну з найпрестижніших премій – Золотий глобус) навіть включив ОМКФ до списку кінофестивалів, які відвідуватиме Асоціація у пошуку кіноорганізацій, які потребують фінансування. До того ж, у рамках програми “Українська лабораторія” нагородили короткометажку “Собачий вальс”, яка увійшла до українського кіноальманаху “Закохані у Київ”, аналогу визнаних “Париж, я люблю тебе!” і “Нью-Йорк, я люблю тебе!”.
Президент кінофестивалю Вікторія Тігіпко вже оголосила дати третього Одеського міжнародного кінофестивалю – він проходитиме з 13 по 21 липня 2012 року.
Катерина Зінов’єва

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся