Про долі європейських драконів
Про долі європейських драконів

Про долі європейських драконів

12:29, 01.02.2012
7 хв.

23 січня Дракон розпочав свій хід світом. Рік Дракона обіцяє бути доволі складним і жорстким. Хоча і драконам не завжди щастить, особливо – на європейських теренах...

23 січня Дракон розпочав свій хід світом. Чи за східним гороскопом, а чи за якимсь інакшим, але рік Дракона обіцяє бути доволі складним і жорстким. Хоча і драконам не завжди щастить, особливо – на європейських теренах. Принаймні, слов’янських драконів відважні слов’янські ж лицарі та вояки-відчайдухи нещадно рубали з давніх-давен! Лишень оком киньмо на мапу Київщини – на згадку про дракона, чи то змія, подоланого славним богатирем Кожум’якою, залишилась назва оборонних земляних стін довкола столиці Київської Русі – Змієві Вали…

Про долі європейських драконів

А от польському драконові поталанило більше, принаймні, він довший час спокійнісінько в горі сидів, полум’яним подихом народ довколишній лякав і час від часу дівчат гарних їв, а сміливими юнаками закусував… Це я уславленого краківського дракона маю на увазі – не варто забувати, що своєю загибеллю від рук славного Крака, або ж Крука, він надав поштовх до побудови міста, яке отримало ім’я на згадку про подвиг Крака – Краків. Але подвиг – подвигом, а мешканці Кракова та околиць досі експлуатують образ та недобру славу дракона – під Вавельським пагорбом на місці, де колись знаходилась драконова печера, збудовано пам’ятник драконові. А сувенірні крамнички, кав’ярні, музеї Кракова пропонують сотні тисяч експонатів, пов’язаних з драконом. Тож варто пригадати легенду, яка стосується дракона та Крака. Отже, коли на місці Кракова стояли кілька сіл, а всередині гори жив дракон (при цьому спокійно жив, здебільшого на світло не вилазив і нікого не чіпав без потреби!), одному з сільських парубків закортіло похизуватися перед коханою дівчиною – мовляв, а піду я дракона знайду та вб’ю і тобі, красуне, його голову подарую! А подаруй, – згодилась красуня. Хлопчина збагнув, що треба слово тримати – тож домовився з друзями і пішов, в авангарді невеликої компанії, до тієї гори, де тоді спокійно дрімав дракон. На біду, хлопці розбудили дракона, той прокинувся й розлютився, і вискочив зі свого укриття. Полум’ям «стріляв», крилами бив – отак і перебив майже усю компанію. І відтоді нападав на людей. Когось їв – когось спалював живцем.

Відео дня

Довколишні села спорожніли, чоловіків поменшало, дракон змінив меню і вже їв і жінок, і домашніх тварин. Селяни зібрались і пішли місцевого мудреця Крака (Крука) кликати на допомогу. Той довгенько міркував, як сусідам допомогти – і вирішив: якщо жоден чоловік у прямому бою не може подолати дракона – значить, треба тварину хитрістю брати! І підкрався до драконової печери, коли на світ впала глуха темна ніч. У руках тримав шкіру ягня, заповнену тодішнім «коктейлем Молотова» – смолою та іншими вогне- і вибухонебезпечними речовинами. Поклав на вході до печери. А сам заховався у чагарнику на березі Вісли. Дракон з’їв ягня, але в шлунку відчув пекельні болі – і почав пити воду з ріки. Польські казкарі переповідали, що дракон пив воду з Вісли цілу ніч, аж доки не луснув! А Крак повернувся до селян і повідомив про перемогу. Щасливі люди запропонували йому очолити, по-нашому кажучи, сільську раду або адміністрацію –і Крак запевнив: «Щохвилини свого життя я слугуватиму вам. І боронитиму вашу волю, і ми будемо вільні всі!». По смерті Крака його поховали у високому кургані, а на березі, де колись луснув дракон, і де з ініціативи Крака люди почали зводити місто, яке на честь свого героя назвали Краковом.

Краків свого часу був столицею Польського Королівства (XIV – XVII ст.), аж до XVIII у Кракові коронували польських королів; нині місто називають культурною столицею Польщі (2000 року  Краків – культурна столиця Європи). У 1978 році історичний центр Кракова став одним з перших об’єктів, включених до Всесвітнього списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Про це місто багато написано, про романтичну або ж містичну (кому яка до вподоби) ауру міста та його казкові закапелки, вулички, дворики можна говорити нескінченно – як нескінченно можна блукати поміж краківськими кварталами, дослухаючись до церковних дзвонів, до мелодій вуличних музик, смакуючи краківське гіркувате та кавове повітря. І при цьому кожен мандрівник може бути упевнений в особистій безпеці – адже дракона подолано…

Якщо з Кракова їхати на південний захід, за шість годин потрапляємо до Праги. Столиця сучасної Чехії у середні віки, сказати б, була центром драконів з усієї Європи! А ще туди залітали і дракони … з потойбіччя, з інших вимірів та просторів. Адже в середні віки Прага, Чехія у цілому вважались центром алхімії, а яка алхімія без драконового полум’я або ж без краплі драконової крові?! Розповідає чеський історик Петер Вагнер: «Прага була знана як центр окультизму, європейським аналогом Вавилону, воротами Бога. Вагомий внесок у славу міста як воріт у потойбічний світ внесли алхіміки, які легко дурили пражан розповідями про перетворення різних металів на золото, або ж про місце знаходження філософського каменю. Одним з тих, хто повірив у алхімічну наукову дисципліну і пробував робити алхімічні практики, був австрійський імператор Рудольф Другий. Переїхавши з Відня до Праги, він у своїй резиденції створив цілий алхімічний науково-дослідний інститут!».

А оскільки до Європи алхімія потрапила зі своєї історичної вітчизни – з арабського світу та з стародавнього Китаю – то обійтися без дракона як одного з символів цього ареалу ніяк не могла! Символом ще східної алхімії тривалий час вважався Уроборос – так, той самий змій або дракон, який хапає себе за хвіст, і зображення якого знаходимо ще в єгипетських пірамідах. Цей дракон для алхіміків стародавнього та середньовічного часів означав початок та кінець, або сили, замкнені в колбі, чи триєдине «плавати – літати – повзати одночасно». Через бурхливі діяльність алхіміків та їхніх спонсорів, в Європі загинули буквально мільйони змій (драконів), які стали справжніми жертвами тієї сумнівної наукової дисципліни.

Професор Михайло Кірсенко розповідає: «Фактично, чи не кожен європейський народ має у своїх легендах і казках власного змія або дракона, збореного мужнім лицарем (варіанти: принц, простий юнак та представники інших прошарків населення чоловічої статі). От у столиці Моравії – місті Брно – над входом до старої Ратуші на ланцюгах підвішений дракон, якого колись давно подолав тамтешній моравський герой. Про морських драконів у приморських містах Європи, від Атлантики до Середземного моря, оповідають численні народні перекази, а сучасні науковці навіть знаходять підтвердження цим легендам…». До речі, наприкінці 2011 року небувалу популярність на теренах Великобританії здобула наука драконологія – їй взагалі-то понад тисячу років. І нею серйозно й скрупульозно упродовж століть займаються цілі формації науковців. А от великого інтересу у широких колах громадськості раніше драконологія не мала. Аж доки рік 2012 не наступив. А з ним – і чергова хвиля домислів та ідей щодо кінця світу, згідно до календарів стародавніх майя, та чергових кризових явищ у світовій економіці, згідно розрахунків сучасних фахівців. Імовірно, Дракон теж стане жертвою або першого, або другого сценарію… Тож, не варто боятися цієї міфічної істоти!

Богдана Костюк, спеціально для УНІАН

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся