
І кава, і чай при регулярному вживанні мають низку корисних для здоров'я властивостей. Однак вони по-різному впливають на організм. У статті verywellhealth.com дієтологи розкрили, який напій краще пити для заряду бадьорості, користі для шлунка і здоров'я серця.
У каві набагато більше кофеїну
Хоча чорний чай забезпечує помірний заряд кофеїну, кава містить приблизно вдвічі більше кофеїну на чашку: 80-100 міліграмів у каві та 30-50 міліграмів у чаї.
"Кава дає більший заряд енергії завдяки більш високому вмісту кофеїну. Вона може підвищити пильність, поліпшити фізичну працездатність і загострити концентрацію", - сказала дієтологиня Лорі Райт.
За її словами, це робить каву гарним вибором для людей, які добре переносять кофеїн і хочуть отримати сильніший заряд енергії та бадьорості, особливо вранці або перед тренуваннями.
Однак у деяких людей цей заряд енергії може призвести до нервозності, тривожності або навіть порушення сну. Оскільки в чаї міститься менше кофеїну й амінокислоти L-теанін, він зазвичай забезпечує м'якший приплив енергії, ніж кава.
"Багато хто описує його як "спокійну енергію", - сказала Райт. "Людям із чутливістю до кофеїну, рефлюксом або підвищеною тривожністю чай може бути більш корисним".
Чай може бути менш шкідливим для шлунка
Кава може стимулювати процеси травлення, вважає дієтологиня Меган Роу. Водночас деякі з її компонентів також можуть чинити негативний вплив на травну систему, додала вона. У людей із чутливим шлунком високий вміст кофеїну може також призвести до проблем із травленням.
Обидва корисні для серця
Роу пояснила, що кава і чай містять поліфеноли та антиоксиданти, які корисні для імунної та серцево-судинної систем. Вона зазначила, що існує безліч досліджень, які показують, що вживання будь-якого з цих напоїв пов'язане зі зниженням смертності від усіх причин.
Довгострокові дослідження також незмінно пов'язують помірне споживання кави зі зниженням ризику розвитку діабету 2 типу і деяких серцево-судинних захворювань.
Любителі чаю, особливо ті, що регулярно п'ють чорний або зелений, отримують схожі переваги, стверджують дослідження, що, ймовірно, пов'язано з поліфенолами і флавоноїдами в чайному листі.
Як вибрати відповідний напій
Якщо ви добре переносите кофеїн, немає правила, що зобов'язує вас вибирати один напій замість іншого.
Важливо зазначити, що загальна рекомендація Управління з контролю за продуктами та ліками США щодо споживання кофеїну становить не більше 400 міліграмів на день, це приблизно чотири чашки по 230 мл.
Раніше дієтологи розповіли, які види чаю можуть бути корисними для схуднення.