chita.ru

Регіони РФ, що не справляються з профілактикою виникнення лісових пожеж, можуть втратити повноваження з охорони лісів.

В ході оперативної наради міністр природних ресурсів і екології Росії Сергій Донський дав керівнику Рослесхозу, заступнику міністра Івану Валентику доручення щодо розробки відповідного механізму. Про це повідомили в прес-службі Мінприроди, передає ТАСС.

У відомстві уточнили, що зараз істотна частина повноважень з охорони лісів передана суб'єктам РФ і фінансується за рахунок субвенцій з федерального бюджету.

Відео дня

Читайте такожУ Бурятії площа лісових пожеж досягла річного рекорду

Донський зазначив, що чинне законодавство передбачає можливість вилучення переданих органам державної влади суб'єктів повноважень. "Підставою для прийняття подібних заходів є систематичне або неналежне виконання переданих повноважень", - пояснив міністр.

За його словами, механізм має включати не тільки процедуру вилучення повноважень, а також економічні та адміністративні заходи стимулювання, аж до відставки відповідальних чиновників. "Необхідний обсяг субвенцій регіонам повністю доведений. Регіони, які прагнуть вирішити виникаючі проблеми, успішно з ними справляються. Якщо для ефективної роботи необхідний додатковий стимул, то ми його готові створити", - сказав Донський.

Читайте такожУ Забайкаллі горить майже 70 тисяч гектарів лісу, вогонь гасять більше тисячі людей

Міністр нагадав, що літо 2015 року очікується особливо посушливим на півдні і північному сході Європейської території Росії, а також на північному сході Якутії і Магаданської області, та низький рівень підготовки лісопожежних служб може призвести до катастрофічних наслідків.

Раніше газета "Известия" повідомила, що за неналежну підготовку територій до пожежонебезпечного періоду губернаторів, голів адміністрацій, а також власників і орендарів ділянок будуть обкладати штрафами.

Відповідні поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП) РФ підготували в МНС Росії у зв'язку з трагічними подіями в Хакасії.

Згідно інформацією Рослесхозу, 26 травня на території Росії продовжують діяти 78 лісових пожеж на площі понад 98 тис. га. Найбільша кількість осередків зазначені на території Забайкальського краю (32 пожежі на землях лісового фонду на площі 62 429 га), Республіки Бурятія (27 пожеж на землях лісового фонду на площі 28 400 га) та Республіки Тива (9 пожеж на землях лісового фонду на площі 3 679 га).