Зараз надважливо провести весняну посівну кампанію щоб там не було / фото ua.depositphotos.com

Посівна "під градами": українські селяни виходять у поля та наближають перемогу

07:00, 15.03.2022
9 хв.

Українці вже 19 днів боронять свою країну від кривавої російської орди. Ми не зламалися, країна вистояла, але для перемоги потрібно запустити національну економіку і, в першу чергу, провести посівну кампанію, що дасть можливість забезпечити нашу продовольчу безпеку.

Вже третій тиждень поспіль Україна здригається від вибухів та перестрілок. Українці оговтуються і знаходять в собі сили жити в нових страшних реаліях, в які загнала нас путінська кривава війна. Весна сприймається в цьому році зовсім по-іншому, проте, як і раніше, вона є часом для аграріїв розпочати посівну кампанію та гарантувати продовольчу безпеку держави.

У цих складних умовах вихід селян зі своєю технікою на поля буде мати для країни стратегічне значення. І це зараз розуміє і влада, і самі аграрії.

Минулого року вітчизняним фермерам вдалось зібрати рекордний врожай зерна – майже 110 мільйонів тонн, що дасть нам змогу якнайдовше протриматись на власних запасах сировини та харчів. Частина українських полів була восени засіяна озимими культурами, і зараз надважливо провести весняну посівну кампанію щоб там не було.

Відео дня

Із закликом, там де це можливо, розпочати повноцінну сівбу, звернувся до українських селян і президент України Володимир Зеленський.

"Вранці на щоденній селекторній нараді мені поставили запитання. Логічне. З огляду на весну. Що з посівною? Як її розпочинати – і особливо в районах, які тимчасово окуповані? Моя відповідь дуже проста: на всій нашій землі, що б там не було, мають цієї весни, як і будь-якої весни, зробити повноцінну посівну кампанію. Настільки, наскільки це можливо. Бо це – про життя. Про наше життя. Про наше майбутнє. Отже, і про нашу перемогу", – заявив Зеленський у відеозверненні.

Забезпечити необхідну кількість продовольства

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що серед головних завдань уряду зараз є проведення посівної в тих регіонах держави, де не ведуться активні бойові дії.

"Наразі одне з головних завдань уряду - це проведення посівної в тих регіонах нашої країни, де немає активних бойових дій. Наш пріоритет – це продовольчі культури. Ми активізували нашу роботу з аграріями в цьому напрямку, аби Україна була повністю забезпечена необхідною кількістю продовольства", - зазначив голова уряду.

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко зі свого боку висловив упевненість, що українські фермери цієї весни зможуть подолати будь-які виклики.

"Результат усього сезону та, без перебільшення, майбутнє нашої держави залежить від того, наскільки якісно ми зможемо організувати проведення весняно-польових робіт. Завдання це надскладне, але українські сільгосптоваровиробники неодноразово доводили, що здатні подолати будь-які труднощі", - наголосив міністр.

У коментарях журналістам Лещенко зазначив, що аграрії готувались до весняної посівної кампанії 2022 заздалегідь, тому до війни змогли підготувати певний запас ресурсів.

"Загальна потреба у добривах під посівну покрита на 84 відсотки, у засобах захисту рослин - на 55 відсотків. Цей показник незадовільний, але й не критичний, адже нестачу можна компенсувати за рахунок імпорту з країн ЄС, які готові надати нам всю необхідну підтримку. Тим більше, що агрономічні терміни внесення засобів захисту рослин припадають переважно на травень. Найбільш критична проблема - з паливом, вона вирішується на рівні перших осіб держави", - наголосив міністр.

За словами Лещенка, насіннєвим матеріалом українські сільгоспвиробники забезпечені зараз на 78 відсотків. 

Все це говорить про те, що в цілому українським аграріям є з чим починати цей непростий сезон. Звичайно, нові рекорди поки що нам не під силу, але зміцнити продовольчу безпеку країни вітчизняні агровиробники безумовно зможуть.

Насіннєвим матеріалом українські сільгоспвиробники забезпечені зараз на 78 відсотків / фото ua.depositphotos.com

Дефіцит робочих рук та фінансові виклики

Кожного року наші аграрії ведуть боротьбу з великою кількістю проблем: періодичні посухи, дефіцит добрив та надвисокі ціни на них, дорогі паливо та засоби захисту рослин – і це лише вершина айсберга. Але цього року вітчизняні фермери проходять випробування на міцність і починають планувати свої  першочергові весняні роботи.

Вони говорять, що через масштабну військову агресію та бойові дії у частині прифронтових областей деякі площі залишаться під паром або взагалі незораними та незасіяними. 

Ще однією проблемою галузі стала гостра нестача робочої сили. 

"Одна з труднощів цього посівного сезону – нестача робочих рук на селі. Тому що багато хто ще з перших днів війни пішов захищати свою батьківщину на фронт або в загони тероборони", - підкреслив голова фермерського господарства "Зоряне" Олександр Кириченко. 

За його словами, чимало аграріїв притримували олійні культури в очікуванні кращих цін, тому не встигли їх продати до війни або, ще гірше, насіння здали, а забрати кошти за нього у трейдерів вже не вдалось. 

"Внаслідок цього утворився дефіцит обігових коштів у фермерів. Не всі змогли зробити запас дизпалива, добрив та насіннєвого матеріалу. Тепер вся надія на допомогу держави. На складах зерно є, проте самостійно його реалізувати немає можливості", - наголосив фермер.

Проте, як би там не було, дух українського господаря землі не зламати. 

"Ми впевнені, що ми переможемо – це перше. Друге – як би там не було, життя продовжується і ми готуємось до посівної, постійно працюємо, виплачуємо робітникам заробітну плату. Є побоювання в яких умовах відбуватиметься ця посівна, але віримо в підтримку держави", - сказав УНІАН генеральний директор агровиробничого товариства "Агроцентр К" Віктор Карпенко.

За його словами, перепоною для весняної сівби стане проблема з добривами, враховуючи проблеми з логістикою з інших країн і зупинкою роботи деяких українських заводів з виробництва мінеральних добрив. 

Незважаючи на усі перешкоди, керівник аграрної компанії впевнений, що всі наявні посівні площі цієї весни будуть засіяні, а також багато українських компаній неодмінно допомагатимуть у полях тим фермерам, які матимуть труднощі  самостійно обробити і засіяти свої землі.

Уряд врахував те, що нестача робочої сили може бути критичною / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Допомога від держави

Держава розуміє, наскільки аграріям важлива підтримка в цей непростий період, тому Міністерство аграрної політики і продовольства спільно з урядом розробили низку законодавчих та регулятивних змін, які спростять роботу фермерів і допоможуть у цей посівний сезон.

Одним з перших нововведень було скасування додаткових процедур із сертифікації насіннєвого матеріалу. 

"Державний центр сертифікації буде організовувати процес безперебійної реалізації насіння та садівного матеріалу, необхідного для посіву. На час воєнного стану цей процес - без додаткових процедур сертифікації. Для імпортованого насіння достатньо сертифікату країни-виробника", - зазначив міністр агрополітики Роман Лещенко. 

За його словами, держава також спростила умови використання сільгосптехніки – на період воєнного стану дозволено експлуатацію сільгоспмашин без їх реєстрації. 

Уряд врахував те, що нестача робочої сили може бути критичною, і дозволив агропідприємствам бронювати військовозобов’язаних працівників для проведення польових робіт. 

"Аграрні підприємства та виробники продовольства подаватимуть Мінагрополітики списки критично важливих працівників, яким буде надана відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на період  воєнного часу", - повідомили в Мінагрополітики.

Для забезпечення безперебійної роботи аграрного сектору спеціалісти розробили платформу, через яку аграрії зможуть вказувати актуальні потреби для посівної в режимі реального часу. 

"Мінагрополітики взяло на себе додаткові функції для координації розподілу всього, що необхідно для забезпечення посівної кампанії 2022 - дизелю, насіннєвого матеріалу, добрив, засобів захисту", - наголосив Лещенко.

Щоб по максимуму задовольнити потреби сільгоспвиробників у добривах, уряд запровадив тимчасову заборону їх експорту. Це стосується азотних, фосфорних, калійних та складних добрив. 

"Ця заборона має вимушений та тимчасовий характер і застосовуватиметься до відновлення рівноваги певних товарів на внутрішньому ринку та забезпечення посівної кампанії, що є надзвичайно важливим, щоб не допустити продовольчої кризи в Україні та світі", - зауважив міністр агрополітики.

Щоб  забезпечити аграріїв додатковим фінансуванням для посівної кампанії, уряд передбачив виділення банками дешевих кредитів. Державну підтримку можуть отримати аграрії з оборотом до 20 мільйонів євро. Підприємствам будуть видавати кредити в сумі до 50 мільйонів гривень за нульовою ставкою на період до шести місяців.  

На плечі сільгоспвиробників покладена нелегка робота – забезпечити наших громадян продовольством і утримати економіку країни. Держава і фермери - патріоти об’єднались аби разом пройти цей нелегкий шлях і мають надію отримати результати цієї злагодженої роботи вже під мирним небом. Ми сильні і професійні, а значить нам все під силу, варто тільки якісно робити свою роботу, вірити та наближати перемогу. Бо це – наша земля! 

Альона Кириченко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся