Експерт зробив невтішний прогноз на опалювальний сезон 2023 / фото УНІАН, Олександр Гіманов

Росіяни в наступний опалювальний сезон можуть знову спробувати занурити Україну в темряву. Можливі ракетні атаки можуть планувати на жовтень та листопад 2023 року.

"Моя гіпотеза така: росіяни будуть накопичувати ракети все літо, а потім спробують повторити такі ж атаки, як минулого року. Тобто це буде в наступний опалювальний сезон, тобто жовтень і листопад", - відзначив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

За його словами, Україна поліпшить фізичний захист до нового опалювального сезону, але відновити міцність енергосистеми важким обладнанням не встигне.

Відео дня

"Це мій особистий прогноз: воно просто не приїде, його у світі не вистачає, щоб прибула достатня кількість. Скільки-небудь приїде, але це буде, може, 20% від того, що нам необхідно, найбільше - 30-40%. Це означає, що у нас буде менший запас міцності, але однозначно ми краще підготуємося", - пояснив експерт.

При цьому він вказав, що майбутній опалювальний сезон для українців буде дуже складним. Він не виключає, що можливий дефіцит потужності та відключення світла.

"Якщо ви купили генератор, ні в якому разі не продавайте. Мастило змініть, бак залийте – і нехай стоїть, тільки включайте час від часу, щоб не застоявся. Якщо ви купили павербанк, то теж прочитайте інструкцію, як правильно зберігати, і потримайте ще рік. До перемоги нехай будуть", - підсумував Харченко.

Енергосистема України під час війни - що відомо

З жовтня 2022 року росіяни намагаються знищити енергосистему України. Всього окупанти здійснили 15 масованих ракетних атак по українських містах, а це понад 820 крилатих балістичних ракет. У зв'язку з пошкодженнями енергосистеми вводилися графіки відключень світла.

Україна не тільки пройшла опалювальний сезон, але і знову почала експорт електроенегії. Так, з 12 квітня 2023 року українську електроенергію постачають до Польщі та Молдови, а з 17 квітня до Словаччини.

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що російські окупанти ракетними ударами вразили 24 об'єкти генерації і половину трансформаторів. За його словами, Україні потрібно понад 1 мільярд доларів на термінове відновлення енергосистеми до зими.

Вас також можуть зацікавити новини: